De Nieuwe Damlaan ondergaat een opknapbeurt.
De Nieuwe Damlaan ondergaat een opknapbeurt. (Foto: Paul Meuldijk)

Nieuwe Damlaan onmiskenbaar de aorta van het Schiedamse verkeersnet

Algemeen

Daar sta je dan. Je komt van de A20 bij de afrit naar de Churchillweg en je wilt naar wijk Nieuwland of Schiedam-Centrum. Dat gaat niet zo gemakkelijk meer.

Door Kor Kegel

De Nieuwe Damlaan is afgesloten ter hoogte van de Sportparkbrug over de Poldervaart. Jazeker, hier heet het ook nog Nieuwe Damlaan. Die naam geldt voor de hele verbinding tussen de Vlaardingerdijk en de Hargalaan, dus niet alleen voor de route door Nieuwland.

Het is de belangrijkste route tussen Schiedam-Noord en het zuidelijk stadsdeel. Maar als ze afgesloten is, wat dan? Daar staat die autorijder dan die net van de A20 komt. Hoe gaat ie nu verder? Je moet de weg een beetje weten. Het snelst is om via de Hargalaan naar de oprit van de A20 richting Rotterdam te rijden en er dan bij de afrit Schiedam-Centrum af te gaan. Terug over de Churchillweg en dan via de Zwaluwlaan en ’s-Gravelandseweg is veel langer omrijden, maar niet onverstandig als er een file op de A20 staan.

En moet je in Schiedam-West zijn, dat ook tot het zuidelijk stadsdeel behoort, namelijk het deel van Schiedam ten zuiden van de A20? Dan is het niet eens zo gek om de Hargalaan te nemen tot aan de Kethelweg in Vlaardingen en vandaar via de Van Hogendorplaan naar Vijfsluizen te rijden.

Andere afslag

De gemeente Schiedam heeft een algemeen advies voor wie over de snelweg naar Schiedam komt. Kies, afhankelijk van je bestemming, een andere afslag, bijvoorbeeld de afslag Schiedam-West van de A4 of de afslag Schiedam-Centrum van de A20. Dat bespaart je veel irritatie. Tomtom is overigens ook op de hoogte.

Er wordt vreselijk veel omgereden, sinds de Nieuwe Damlaan op dinsdag 7 juni tussen sporthal Margriet en het politiebureau op slot ging. Het is niet te veel gezegd als je de Nieuwe Damlaan de aorta van het Schiedamse wegennet noemt. Het is de hoofdslagader die kop (Noord) en romp (zuid) verbindt. In Schiedam zijn de ’s-Gravelandseweg, de Burgemeester Van Haarenlaan-Horvathweg, de BK-laan en de Rotterdamsedijk ook belangrijke verbindingen tussen verschillende stadsdelen, maar de Nieuwe Damlaan is het drukst en voor die andere verbindingen bestaan slimme alternatieven.

Scheurtjes

Op maandag 30 mei begon het herstel van de Sportparkbrug en de reconstructie van de Nieuwe Damlaan ter hoogte van het wijkje Bijdorp en de achteringang van het Franciscus Vlietland Ziekenhuis. De werkzaamheden leveren uiteindelijk ook een nieuwe fietsverbinding op tussen het Poldervaartpad en de Nieuwe Damlaan. “Dat moet een veiliger verkeerssituatie opleveren met een brug die weer in goede conditie verkeert,” licht een gemeentewoordvoerder toe.

Uit onderzoek bleek dat de Sportparkbrug aan groot onderhoud toe is. Er zitten scheurtjes aan de onderkant. Het asfalt verkeert in slechte staat. Van de Nieuwe Damlaan gaat het hele stuk tussen de Hargalaan en de rotonde bij de Van Haarenlaan op de schop.

De afsluiting voor autoverkeer van de Nieuwe Damlaan van noord naar zuid geldt tot vrijdag 24 juni. Fiets- en bromverkeer kan in deze periode over de autorijbanen. Het fietspad wordt ondertussen aangepakt. In de richting van zuid naar noord kunnen automobilisten wel gewoon rijden. Maar tussen maandag 27 juni tot en met vrijdag 15 juli geldt de afsluiting in twee richtingen.