Kor Kegel
Kor Kegel (Foto: )

Het Schiedam van Kor Kegel: Hoe durft het college ‘t te zeggen?

Algemeen

Burgemeester en wethouders van Schiedam hebben een kleine evaluatie gehouden van de gemeentelijke aanpak van de herontwikkeling van de Iepenlaan. Daar staat de Sint Martinusschool en die moet plaatsmaken voor woningbouw. Ik heb er al vaker over geschreven dat dat vele nadelen heeft. Niet de minste kunstenaars zouden er hun atelier verliezen; helaas is Sjef Henderickx dit jaar komen te overlijden, maar dat doet niets aan het argument af.

Een ander nadeel is dat de school qua ontwerp en schaal geheel past in de vormgeving van de wijk Tuindorp. Mensen die verstand hebben van architectuur en historisch erfgoed vinden dat de Sint Martinusschool onlosmakelijk met Tuindorp verbonden is. Voorts levert woningbouw een parkeerdruk op, terwijl Tuindorp niet bepaald ruimte te over heeft. En waar krijgen de kinderen speelruimte terug als het schoolplein verdwijnt?

Die kritiek had de wijk- en bewonersvereniging Tuindorp ook. Al die punten werden in de voorbije twee jaar aan de gemeenteraad voorgelegd en die wist er niet goed raad mee. Want het mag dan zo zijn dat er helemaal geen inspraak is geweest over het in maart 2021 geselecteerde bouwplan van ontwikkelaars 2d Vastgoed en De Langen & Van den Berg, maar al in 2020 had de gemeenteraad de Woonvisie vastgesteld. Daarin stond een aantal locaties opgesomd, die voor herontwikkeling in aanmerking kwamen. Ook de Iepenlaan bleek ertussen te staan. Niemand die het toen opviel.

Dat echter de communicatie niet goed verlopen is en er niets gedaan werd met de kritiek van de Tuindorpers, heeft het college van burgemeester en wethouders doen besluiten een evaluatie te houden met een beperkt aantal geïnterviewden. Daar komt uit naar voren dat er vooraf actief contact met de omwonenden had moeten zijn. Dat er tijdens het proces geen terugkoppeling was en dat de gemeente zich niet laagdrempelig opstelde. Het college zegt deze ‘leerpunten’ mee te nemen in het eind 2021 vastgestelde participatiebeleid.

Leerpunten? Hoe krijg je het uit je strot? Elke vier jaar zegt een nieuw gemeentebestuur dat het tijdig en proactief en begrijpelijk moet communiceren en ook in 2018 was dat zo. Maar als er steeds wethouders en ambtenaren weggaan, wordt dat kennelijk vergeten.

Waar zou Metin Çelik deze maand mee aankomen? De formateur van de nieuwe coalitie komt weldra met zijn bevindingen. Dan weten we wat de VVD, DENK, de PvdA, D66 en Progressief Schiedam de komende vier jaar in Schiedam willen bereiken. Wat zal er deze keer in staan over participatie? Hoe zal Metin Çelik ons vertellen dat het gemeentebestuur beter met de Schiedammers moet communiceren en de bevolking beter bij het beleid moet betrekken? Het is een ware uitdaging om dat nog geloofwaardig op te schrijven.