Ongeveer veertig volwassen karateka's tussen de 20 en de 59 jaar deden examen voor verschillende Japanse disciplines.
Ongeveer veertig volwassen karateka's tussen de 20 en de 59 jaar deden examen voor verschillende Japanse disciplines. (Foto: Budokai Ibuki)

Hoog bezoek uit Japan bij Budokai Ibuki

Bij Budokai Ibuki, een vechtsportschool in Schiedam met lessen aan jeugd en volwassenen, kwam er onlangs belangrijk bezoek uit Japan. Op het gebied van karakte, jiujitsu en jodo (een Japanse vechtkunst met een staf) zijn er toen diverse mijlpalen behaald.

In de gymzaal aan het Frans Halsplein in Schiedam West zijn er dertien nieuwe dan-graden behaald onder leiding van Shihan Smit. Van 1 tot en met 6 juni was topkarateka Kancho Seishin Iwashita bij Budokai Ibuki aanwezig om gastlessen te geven en examens af te nemen. Op 2 juni gaf de topkarateka jiujitsu; op 4 juni gaf hij Kyokushin karakte en jodo. Kancho Seishin Iwashita is president van de World Kyokushin Karate Organization (WKKO) en van de International Japan Zen Budo Organization, die ook andere Japanse vechtkunsten zoals jiujitsu, kendo, jodo en aikido onder zijn paraplu heeft, vanuit de regering in Japan.
Behalve Iwashita werd de dojo ook vereerd met bezoek van Emilio Bevilaque (Europees president en hoofd van de WKKO-karatebond in Italië) en Herbert Forster (8e dan, voorzitter binnen het Comité van de WKKO en voorzitter van The Swiss Martial Arts Hall of Fame), beiden grote bekendheden in de vechtsport. Zij waren aanwezig om te examineren bij de examens en de seminars van 3 tot en met 5 juni in Schiedam.
Hoofdleraar bij Ibuki, Marcel Smit, kreeg na twee jaar wachten eindelijk zijn officiële 7e dan-band persoonlijk uitgereikt door Kancho. Hij had alle leerlingen voorbereid op de komende examens. Verder deden er ongeveer veertig volwassen karateka's tussen de 20 en de 59 jaar examen voor verschillende Japanse disciplines. De Schiedamse vechtsporters hebben samen dertien nieuwe dan-graden verworven. Tot slot zijn er nog in totaal vijf leerlingen voor de half-zwarte band geslaagd, tien voor de bruine band, en deed een flink aantal studenten examen voor de kleuren blauw tot en met groene band.
De twee jiujitsu-leraren zijn op 2 juni geslaagd onder toezicht van de examencommissie: Shermon Martis behaalde de vierde dan als jiujitsu sensei, net als Marcel Smit. Hiermee werden de achtste en negende dan binnengehaald. Sensei Peter Bink behaalde de 6e dan in de jodo. Omdat hij ook een 6e dan behaalde in kendo en laido, waren zijn prestaties goed voor de tiende, elfde en twaalfde dan voor Ibuki. Hoofdleraar Marcel Smit behaalde de 2e dan in jodo en verwierf zo de dertiende en laatste dan. Vanaf augustus zal Budokai Ibuki ook deze krijgskunst gaan aanbieden voor hun leden. Marcel Smit is 7e dan Kyokushin karate, maar ook 4e dan jiujitsuleraar, 2e dan jodo én hij geeft tai chi-lessen.


Kijk voor het uitgebreide artikel op de website: www.rodi.nl/schiedam. Hier staan ook de examenuitslagen en meer foto's.