Bij de opening van het buitenleslokaal op 18 juni zijn er allerlei groene activiteiten te doen.
Bij de opening van het buitenleslokaal op 18 juni zijn er allerlei groene activiteiten te doen. (Foto: Stichting Milieu Dichterbij)

Opening buitenleslokaal NME-centrum & groene activiteiten in Kethel

Het NME-centrum Harre Wegh is uitgebreid met een fraai buitenleslokaal, dat door een wethouder officieel wordt geopend op zaterdag 18 juni, de Midden-Delfland Dag.

Midden-Delfland heeft veel moois te bieden, wat bezoekers kunnen ervaren op de jaarlijkse Midden-Delfland Dag. Zij kunnen genieten van natuur, water, historisch erfgoed en tal van recreatiemogelijkheden. In polderpark Kethel zijn de deuren van het NME-centrum en de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) van 10:00 uur tot 16:00 uur geopend voor publiek. Ook natuureducatiecentrum De Boshoek en De Groene Raat houden open huis (De Boshoek tot 14:00 uur). Bezoekers kunnen op deze locaties deelnemen aan diverse natuur- en milieuactiviteiten. In speelpolder ’t WIJland, even verderop, zijn voor kinderen en jongeren kleine en grote avonturen te beleven.

Slootexcursie

In de tuin van het NME-centrum kunnen bezoekers meedoen aan wateractiviteiten die in het teken staan van ’t Spettert, een onderdeel van Groen Doet Goed Schiedam. In de sloot bij het NME-centrum leven allerlei wonderlijke waterdieren, die met een schepnet worden gevangen en daarna in een aquarium te bekijken zijn. De watertafel maakt voor de bezoekers inzichtelijk wat er in bebouwd gebied gebeurt als het langdurig en fors regent. Maar ook welke maatregelen mensen kunnen nemen om wateroverlast te voorkomen. Met de watertafel sluit het NME-centrum / de SMD aan bij de gemeentelijke campagne Waterklaar. Het nieuwe buitenleslokaal is bij uitstek geschikt om op bodemdierensafari te gaan. Op een blotevoetenpad zijn verschillende natuurlijke ondergronden te ervaren.

Reusachtig spinnenweb

Waterdieren vangen kan ook in speelpolder 't WIJland. Of als een spin klauteren en klimmen in een reusachtig spinnenweb van touw. Kinderen en jongeren die trek hebben gekregen na al die lichamelijke activiteit kunnen stokbroodjes roosteren boven een vuurtje. In het weiland gaan ze op zoek naar smakelijke kruiden om hiervan lekkere bijgerechtjes of broodbeleg te maken.

Fraaie tuinen

Tuinliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het NME-centrum, natuureducatiecentrum De Boshoek en De Groene Raat. In het gebouw van De Boshoek zijn ook prachtige diorama's te bezichtigen. Bij De Groene Raat is de historische boerderij opengesteld en worden rondleidingen gegeven. In de theetuin kunnen bezoekers even uitrusten en wat drinken terwijl ze genieten van de groene omgeving.

Groen Doet Goed Schiedam wordt gefinancierd door de gemeente en de provincie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding