Patricia van Aaken (linksvoor) zoekt samen met Vera naar bodemdieren in een vermolmde boomstronk in het buitenleslokaal.
Patricia van Aaken (linksvoor) zoekt samen met Vera naar bodemdieren in een vermolmde boomstronk in het buitenleslokaal. (Foto: Isolde van Overbeek)

Natuurcentrum Harre Wegh heeft nu ook een openluchtlokaal

Op zoek naar duizendpoten, pissebedden, naaktslakken en andere bodemdieren kan in het buitenleslokaal van het NME-centrum aan de Harreweg. Demissionair wethouder Patricia van Aaken opende op zaterdag 18 juni tijdens de Midden-Delfland Dag de educatieve buitenruimte. Vervolgens zocht ze samen met kinderen in een vermolmde boomstronk naar kriebelbeestjes.

Door Isolde van Overbeek

Het NME-centrum/ Stichting Milieu Dichterbij (SMD), hield open huis op de Midden-Delfland Dag. Heidi Hoogvliet, bestuurder van de SMD, verwelkomde de bezoekers die konden deelnemen aan diverse natuur- en milieuactiviteiten. Ze heette ook Patricia van Aaken van harte welkom. De demissionaire wethouder bezocht het NME-centrum om het nieuwe buitenleslokaal officieel te openen. “We hopen dat kinderen hier alles gaan leren over bodemdieren en biodiversiteit”, zegt Heidi Hoogvliet. “De vrijwilligers die bij ons werken, hebben deze tuin mogelijk gemaakt.” Het buitenleslokaal is tevens ‘circulair’: wat al aanwezig was aan stenen en door de storm omgewaaide bomen is gebruikt voor de nieuwe inrichting.
Patricia van Aaken noemde het buitenleslokaal ‘een mooi resultaat’. “Hier kunnen kinderen leren hoe belangrijk onze aarde is en hoe belangrijk klimaatadaptatie is.” Bij de opening van de openluchtklas betrok ze Thijs van der Wal, de nieuwe adviseur Groen van de gemeente Schiedam. "Maar het is ook belangrijk dat we genieten van de natuur", vervolgde Patricia van Aaken. Aan Vera uit groep 3 vroeg ze: "Zullen we eens kijken wat voor dieren er in die boomstronk leven?" Peuter Hanna keek nieuwsgierig mee naar de kleine, grijzige diertjes die in de vermolmde boomstronk krioelden. "Pissebedden!" riep Vera opgetogen uit.
Naast de bodemsafari in het buitenleslokaal konden bezoekers in de tuin van het NME-centrum meedoen aan wateractiviteiten die in het teken stonden van ’t Spettert, een onderdeel van Groen Doet Goed Schiedam. Kinderen vingen met een schepnet dieren die in de sloot bij het NME-centrum leven. Ze vonden salamanderlarven, die vertedering opriepen, en indrukwekkende larven van de grote spinnende watertor. Bij de watertafel konden mensen zien wat er gebeurt als het langdurig en fors regent in bebouwd gebied. Maar ook welke maatregelen ze kunnen nemen om wateroverlast te voorkomen. De watertafel sluit aan bij de gemeentelijke campagne Waterklaar. Kinderen probeerden het blotevoetenpad uit. Vanwege de warmte was de bak met water favoriet.
Ook natuureducatiecentrum De Boshoek en De Groene Raat hielden zaterdag 18 juni open huis. In speelpolder ’t WIJland konden kinderen en jongeren kleine en grote avonturen beleven.


Drie oppositiepartijen verbijsterd: college slaat geld af voor minima

Kun je zomaar een miljoen euro krijgen om uit te delen aan gezinnen in armoede en dan doe je het niet. Drie oppositiepartijen zijn verbijsterd over de weigering van burgemeester en wethouders om in te gaan op een genereus aanbod van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Door Kor Kegel

De fracties van GroenLinks, het AOV en de OuderenPartij in de Schiedamse gemeenteraad hebben schriftelijke vragen gesteld. Ze vinden dat het college zich om formele redenen terughoudend opstelt, terwijl niemand het erover oneens zal zijn dat de minima geholpen moeten worden, is de gemeenschappelijke strekking van hun kritische vragen. Gewoon Geld Geven. Zo heet het project en het zegt exact waar het op neerkomt. Gewoon geld geven aan huishoudens in financieel erbarmelijke omstandigheden. Het is een initiatief van het Kansfonds, dat is overgenomen door het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. Maar omdat de gemeente Schiedam niet meedoet, grijpen honderdvijftig Schiedamse gezinnen ernaast.
"Stel je voor dat het armoedeprobleem in ons land wel degelijk is op te lossen. Gewoon door te doen wat nodig is", zegt het Kansfonds. Als geldgebrek ertoe leidt dat gezinnen kansarm zijn, geef ze dan geld om wel kansen te creëren. Het project gaat uit van vertrouwen. De minima weten zelf het best hoe ze hun kansen kunnen keren. "Ze kunnen zelf bepalen waar ze het geld aan besteden, omdat zij het beste weten waar het gezin behoefte aan heeft. Een oplossing die simpel en vernieuwend is en uitgaat van een positief mensbeeld", zegt het Kansfonds. De gemeente Zaanstad heeft er al ervaring mee opgedaan.

"Onbegrijpelijk dat het college een kans laat lopen"

Directeur John Massaar van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. waardeert deze aanpak. Maar hij krijgt een ontwijkende reactie van burgemeester en wethouders van Schiedam: "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat wij, als demissionair college, hierover geen positief besluit kunnen nemen." Aanvankelijk was het college enthousiast. Maar twijfel sloeg toe. Het college betreurt verwachtingen te hebben gewekt. Dat het college voor ‘de eer' bedankt, heeft ermee te maken dat de binnenkort aantredende wethoudersploeg er misschien veel haken en ogen aan ziet. Bijvoorbeeld: zijn die honderdvijftig gezinnen niet willekeurig gekozen? Is er geen rechtsongelijkheid? De begunstigden zouden het extra bedrag kunnen beschouwen als het begin van nog meer geld. Dan komen ze in problemen als structurele voortzetting ontbreekt. Het geld geven zou ook gevolgen kunnen hebben voor de bijstandsuitkering. Voorts voorziet de gemeentebegroting er niet in. "De kosten voor de communicatie en de betrokkenheid van de wijkondersteuningsteams zijn hierin nog niet meegenomen."
Serkan Kiliçkaya van GroenLinks zegt echter erachter te zijn gekomen dat er meer geld beschikbaar was omdat het Fonds SV e.o. met nog meer geld over de brug had willen komen. Toen het raadslid navraag deed bij het Fonds bleek dat bovenop het miljoen ook nog zes ton beschikbaar was om 'kosten te dekken'. "Onbegrijpelijk dat het college een kans laat lopen om een grote groep Schiedammers in armoede te helpen", zegt hij. Om problemen met de bijstand of de belasting te voorkomen zouden de betrokken gezinnen aangifte kunnen doen van schenkingsbelasting, zegt het GroenLinks-raadslid. Hij wil dat het college opnieuw met het Fonds in gesprek gaat. Dat zal het nieuwe college dus wel worden. Het AOV en de OuderenPartijdoen een beroep op de nieuwe Wet open overheid (WOO), de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Ze vragen alle correspondentie op tussen het college en het Fonds. De twee fracties schrijven aan burgemeester Cor Lamers dat het demissionair zijn van het college geen reden kan zijn om een vorm van armoedebestrijding af te wijzen.