Schiedamse Zeekadetten op kamp in Middelharnis.
Schiedamse Zeekadetten op kamp in Middelharnis. (Foto: PR)

Schiedamse Zeekadetten terug van Nationaal Zomerkamp in Middelharnis

De Schiedamse zeekadetten zetten onlangs met hun zeegaand opleidingsschip Delfshaven koers naar Middelharnis om van 23 tot en met 29 juli deel te nemen aan het landelijke zomerkamp van Zeekadetkorps Nederland. De Schiedammers hadden voor die week ook kadetten van zusterkorpsen Den Helder en het kersverse Veere te gast.

Ingezonden

Hiernaast voeren ook Marine Kadetten uit Brussel mee waarmee de Schiedamse kadetten een hechte band onderhouden. Vanuit heel Nederland meerden grote opleidingsschepen en kleine zeil- en motorvaartuigen af in Middelharnis dat gedurende het zomerkamp als uitvalsbasis fungeerde.

Deze vloot is zeer divers, variƫrend van binnenvaartschepen tot aan voormalige marine- en loodsvaartuigen. Onderhoud, navigeren, kombuis, machinekamer of kabelgat, de kadetten kunnen en doen alles zelf.

Tonnenlegger

Het Schiedamse opleidingsschip Delfshaven is ooit als tonnenlegger te water gelaten en later ingezet als opleidingsschip voor respectievelijk het loodswezen en het Scheepvaart en Transport College. Deze STC-Group schonk haar vorig jaar aan het Schiedamse korps dat hiermee nu over een veilig en zeewaardig opleidingsschip beschikt. Tijdens het Zomerkamp zijn er op- in en naast het water van vooral het Haringvliet meerdere vriendschappelijke en sportieve ontmoetingen tussen de kadetten.

Saamhorigheid en het plezier zijn het allerbelangrijkste

Zeilen

Gezeild werd er voornamelijk met oerdegelijke Beenhakkervletten en snelle RS Quest zeilboten. Bijzonder in dit zomerkamp was de aanwezigheid van een aantal grote tweemast WR-1 sloepen die speciaal voor dit kamp door de Koninklijke Marine ter beschikking waren gesteld en waarmee de kadetten unieke extra zeil- en roei ervaringen op konden doen. "Wedstrijden daargelaten zijn vooral de saamhorigheid en het plezier het allerbelangrijkste, evenals nieuwe dingen leren, het geleerde in praktijk brengen, elkaars schepen bekijken en ervaringen uitwisselen met mede kadetten uit binnen- en buitenland." Vorige week zondag meerden de kadetten in de loop van die middag met hun Delfshaven weer aan bij hun vaste ligplaats in de Wilhelminahaven. Na een korte zomerstop beginnen de kadetten op zaterdag 27 augustus uitgerust aan een nieuw en uitdagend seizoen.


Kijk voor meer informatie over de Zeekadetten op de website: www.zkkschiedam.nl.