Grachtengordel van Amsterdam, een van de 12 werelderfgoederen in ons Koninkrijk.
Grachtengordel van Amsterdam, een van de 12 werelderfgoederen in ons Koninkrijk. (Foto: NTR)

De Klokhuiswerelderfgoeddag in de Van Nellefabriek in Rotterdam

Het Klokhuis organiseert, in samenwerking met Stichting Werelderfgoed Nederland, op 8 oktober de Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Een dag vol activiteiten en workshops vanuit de 12 werelderfgoederen in ons Koninkrijk.

Ook worden de twee nieuwe gezichten van Het Klokhuis, Tirsa With en Serah Koorevaar, voorgesteld aan het publiek. De toegang is gratis en er worden gratis pendelbussen ingezet naar de Van Nellefabriek vanaf Schiedam Centraal Station en Rotterdam Centraal Station.

De dag wordt geopend door burgemeester Aboutaleb en de kinderburgemeester van Rotterdam. De Gevolmachtigde Minister van Curaçao, Carlson Manuel, is ook aanwezig. Boris van der Ham, voorzitter van de Stichting Werelderfgoed Nederland, maakt bekend welke plek in Nederland wordt uitgeroepen tot ‘Klokhuis Werelderfgoed’.

Ons Koninkrijk kent maar liefst twaalf door UNESCO erkende, unieke Werelderfgoederen. Deze Werelderfgoederen zijn verspreid over ons Koninkrijk, maar tijdens de Klokhuis Werelderfgoeddag kunnen bezoekers kennismaken met alle werelderfgoederen op één plek. 

'Meet & greets met Klokhuis-presentatoren'

Zij kunnen bijvoorbeeld een veganistische oester proeven, een Schokkermop, Paupersoepje en andere lekkernijen uit de werelderfgoederen. Ook zijn er rondleidingen door de ingenieuze Van Nellefabriek, die als ‘ideale fabriek' vol met daglicht ook tot het Werelderfgoed behoort. En er zijn meet & greets met de Klokhuispresentatoren.

Drie afleveringen over nieuwe Werelderfgoederen (Koloniën van Weldadigheid, Neder-Germaanse Limes, Hollandse Waterlinies) gaan tijdens de Klokhuis Werelderfgoeddag in première en ook de Klokhuis-aflevering over ‘Wat is Werelderfgoed?’ wordt op 8 oktober voor het eerst vertoond. Deze nieuwe afleveringen zijn vanaf 12 oktober te zien op NPO Zapp.

De hele serie is terug te kijken via www.hetklokhuis.nl/werelderfgoed.