Oekraïense grootmeester Vadim Virny won zijn partij.
Oekraïense grootmeester Vadim Virny won zijn partij. (Foto: )

Damvereniging van Stigt Thans deed goede zaken tijdens de tweede ronde van de nationale competitie. Directe concurrent Hijken werd in het verre Drente met 13-7 resoluut van het bord gezet. Concurrent Huissen struikelde met 10-10 over Arnhem. Degradatiekandidaat Hoogeveen gaat op bordpunten verrassend aan de leiding. Maar dat blijft niet voortduren. De enige concurrent is Wageningen, die zich ontfermd heeft over enkele spelers van het gestopte Culemborg. Maar Wageningen wacht nog op de eerste serieuze test na twee grote overwinningen op degradatiekandidaten.

Van Stigt Thans deed goede zaken

De 13-7 overwinning in een verre uitwedstrijd tegen Hijken mag verrassend genoemd worden. Dit jaar is Schiedam veel sterker. Maar een belangrijke factor is, hoe het zit. Pas bij het oproepen van de spelers weet je wie er tegen elkaar zullen komen. Beide supergrootmeesters Gantwarg en Virny zaten op een sterke hoofdklasser. Beiden giganten waren zeer gemotiveerd, want de eerste wedstrijd was het niet gelukt. Nu was het al kort na de opening duidelijk, dat de hoofdklassers een zware dag zouden hebben. Ze hielden nog stand tot het late middenspel, maar toen stonden twee echte Schiedamse winstpartijen op het scorebord.

Het was niet duidelijk, waar Hijken deze achterstand kon goedmaken. Vooral omdat nog andere spelers zwaar onder druk stonden. De jeugdspeler Mateo Boxum, eigenlijk nog wat te jong voor dit geweld, werd na een uitstekende opening verrast door een schitterend strategisch offer van Anton van Berkel. Niemand weet of het correct was. Een schijnbaar verloren stelling van de Schiedammer werd daarmee omgetoverd in een zwaar belegerde vesting voor de jeugdspeler. Stoïcijns verdedigde Mateo zijn stand, maar ging in het eindspel alsnog ten onder.

Bij een stand van 10-4 voor Schiedam wist Ron Heusdens met een gelukje in een goed eindspel internationaal grootmeester Hans Jansen te verschalken. Daarna waren er nog twee partijen, die gespeeld werden voor de statistiek. Frits Luteijn had een uitstekende partij gespeeld. Hij bereikte een kansrijk eindspel. Het hing erom of het gewonnen of remise was. Hij speelde op het beslissende ogenblik de verkeerde vrijpion en moest berusten in remise. Emre Hageman was ondertussen aan het vechten voor lijfsbehoud tegen internationaal grootmeester Martin Dolfing. Hij miste een remise in het late middenspel en een in het vroeg eindspel. Daarna vocht hij twee uur lang met bewonderenswaardige vechtlust door, maar moest alsnog in een nederlaag berusten.


Foto 1: Oekrainse grootmeester Vadim Virny won zijn partij. Foto 4: Teamleider Rob Clerc wist net niet van grootmeester Domchev te winnen. Foto 6: De eerste vijf borden van Hijken (met wereldkampioen Roel Boomstra in hun midden) haalden samen slechts 1 punt.

Afbeelding
Afbeelding