De animo voor de slotrit was zondag zo groot, dat de deelnemers over drie groepen verdeeld moesten worden. (Foto: UWM/gsv)
De animo voor de slotrit was zondag zo groot, dat de deelnemers over drie groepen verdeeld moesten worden. (Foto: UWM/gsv)

Toerfietsen: samen uit, samen thuis

Sport

De toerfietsers van TC Rijnmond reden zondag de jaarlijkse slotrit. Met (voor hun doen) een korte afstand van slechts zestig kilometer. Paar uurtjes fietsen. En op Hsrga vonden ze bij terugkeer niet de hond, maar wel erwtensoep in de pot. Daarmee komen ze de winter wel door.

Wie zich dit voorjaar, deze zomer en in het najaar bij het vertrekpunt van de toerclub voor alle weekend-ritten meldde heeft een totaal van ruim 2500 kilometer onder de banden door laten glijden. Met mooie keerpunten als de Biesbosch, Katwijk, Rottemeren, Kinderdijk of Leiden. Samen uit, samen thuis. Want wie een lekke band of afgelopen ketting oploopt, wordt onderweg met het plakken of repareren bijgestaan door het collectief. Zo hecht is de groep. Toerclub Rijnmond ontstond in 1979, had ooit het vertrekpunt op de inmiddels verdwenen wielerbaan in Harga (daar waar nu HockeyCombinatie Schiedam huist) en verzamelt tegenwoordig in het clubgebouw van Hermes DVS. 

Zelfs na ruim veertig jaar leeft het toerfietsen nog volop. Omdat leden van de club de routes, tegenwoordig met ondersteuning van GPS,  zelf uitzetten zijn ze uniek en worden schilderachtige locaties aangedaan. “Voor de lange ritten gaan we er vanuit dat deelnemers een goede conditie hebben en zo het tempo kunnen volhouden”, stelt secretaris Rob Hoogendam. “Want iemand, die dat mist of na vier maanden nietsdoen denkt ‘dat doe ik wel even’ houdt het niet vol. Ook is het belangrijk, dat ze over een geschikte en goed onderhouden racefiets of mountainbike beschikken.” Naast de weekendritten voor ‘de routiniers’ zijn er overdag op dinsdag en donderdag ook ritten voor senioren, gepensioneerden en recreanten.

Meer informatie is te vinden op https://tcrijnmond.nl