Jongens en mannen worden op 11 november 1944 weggevoerd.
Jongens en mannen worden op 11 november 1944 weggevoerd. (Foto: PR)

Boekpresentatie ‘Schwein gehabt, zeggen ze hier’ - het dwangarbeidersdagboek van Harry van Huut sr.

Algemeen

Op vrijdag 4 november verschijnt bij uitgeverij Aspekt ‘Schwein gehabt, zeggen ze hier’. Dit boek geeft achtergronden bij het oorlogsdagboek van Harry van Huut sr. een van de 52.000 Rotterdamse en Schiedamse jongens en mannen die in 1944 tijdens een razzia werden opgepakt om tewerk te worden gesteld in Duitsland. Het boek wordt op 4 november gepresenteerd tijdens een bijeenkomst bij Boekhandel Donner in Rotterdam.

Aan de hand van het dwangarbeidersdagboek van zijn vader geeft de auteur, Harry van Huut jr. achtergronden bij de razzia en de gedwongen tewerkstelling. Het boek gaat over de barre omstandigheden in het werkkamp, de vlucht voor het naderende oorlogsfront, de bevrijding en de ongastvrije terugkeer in Nederland.

Ten slotte reconstrueert Van Huut jr. aan de hand van brieven en documenten de hereniging van zijn vader en moeder Josefa, drie jaar na de oorlog. In een soms ontluisterend en avontuurlijk mozaïek van verhalen, brieven, dagboekaantekeningen en geschiedschrijving verweeft Harry van Huut jr. de ‘grote’ geschiedenis van de razzia in Rotterdam en Schiedam met persoonlijke ervaringen. De boekpresentatie bestaat uit een interview met Harry van Huut jr., de overhandiging van het eerste exemplaar aan razziaslachtoffer en voormalig dwangarbeider Rinus Zuijdweg.

De presentatie vindt plaats op vrijdag 4 november, vanaf 16.00 uur in de theaterzaal van Donner boekhandel aan de Coolsingel 129 in Rotterdam. Toegang is gratis.

Harry van Huut sr.
Boekomslag.