Gouden plak-winnaar Celil Uyar (midden) tussen 'bronzen' Jana Bergman en Brandon Jansen. (Foto: PR)
Gouden plak-winnaar Celil Uyar (midden) tussen 'bronzen' Jana Bergman en Brandon Jansen. (Foto: PR)

NK-goud voor judoka Celil Uyar

Sport

Judo zit bij de familie Uyar in de genen. Dat maakte Celil, de jongste van drie broers, in het Drentse Hoogeveen duidelijk op het Nederlands kampioenschap Onder-15. Hij eigende zich soeverein de eindzege toe in de klasse -46 kg en volgde clubgenoot Sebastiaan Olsen op.

Eerder stonden zijn broers Süheyl en Kayra al regelmatig op het ere-platform om een gouden, zilveren of bronzen plak op te halen. In Hoogeveen liet Celil vijf tegenstanders met een ‘minderwaardigheidscomplex’ op de tatami achter: vier in de voorrondes en halve finale en als sluitstuk de door twee waza-ari’s kansloze mede-finalist Jayden Tijdeman. “Die werd binnen anderhalve minuut uitgeschakeld”, schetst coach Dimitri van der Hoeven de verhoudingen in de eindstrijd. “De manier waarop Celil het aanpakte heb ik in de twaalf jaar, dat ik als trainer bij  opleidingen betrokken ben niet eerder meegemaakt. Hij is een talent en combineert dat met een enorme inzet en hard werken.”

Ook tweemaal brons

Van de negen SI-judoka’s, die zich voor het NK -15 plaatsten, pakten er nog twee eremetaal. Jana Bergman (-57 kg) won driemaal, maar verloor de halve finale tegen de latere kampioen Lieke Wildschut. In de strijd om het brons klopte ze clubgenote Develin Boumans. Ook Brandon Jansen (-66 kg), die zich door een fysiek ongemak niet optimaal kon voorbereiden, mocht brons ophalen. Ook hij verloor in de halve finale van een latere kampioen, maar pakte daarna met een vol punt wel brons.

Komend weekeinde reist Sportinstituut Schiedam met zes judoka’s naar Den Haag voor het prestigieuze Adidas Internationaal Residentie-toernooi. Die wedstrijden zijn een meetmoment voor de stand van zaken en het selecteren van judoka’s voor de nationale teams.