Vijf tegels met mozaiek-afbeeldingen liggen sinds zaterdag bij wijkcentrum Hof in Zuid. Wethouder Petra Zwang (rechts) onthulde het. (Foto: UWM/gsv).
Vijf tegels met mozaiek-afbeeldingen liggen sinds zaterdag bij wijkcentrum Hof in Zuid. Wethouder Petra Zwang (rechts) onthulde het. (Foto: UWM/gsv). (Foto: )

Oekraïense Schiedammers: ‘Spaziba’

Algemeen

“Natuurlijk hopen we ooit terug te gaan naar Oekraïne en zullen ons altijd de gastvrijheid en vriendschap herinneren, die we in Schiedam ervaren hebben.” Zo beschreef Liudmyla Skradina het gevoel, dat zij en haar uit hun mooie land verdreven landgenoten bezig houdt.

DOOR GERARD S. VERVER

Met een “Spaziba Schiedam” (Dank je wel, red.) wil de groep Oekraïense vluchtelingen (vooral vrouwen met hun kinderen en enkele mannen) duidelijk maken hoe dankbaar ze zijn voor de wijze, waarop Schiedam hen opgevangen heeft. Om die dank vorm te geven hebben ze de afgelopen weken gewerkt aan met mozaïek ingelegde stoeptegels. Vijf ervan werden zaterdag in de Nieuwe Maasstraat voor de ingang van Hof in Zuid door wethouder Zwang onthuld.

Andere tegels komen later bij Bewonersvereniging BVSZ (Leliestraat), Stichting J&S (Groenelaan) en Wooncomplex De Pionier (Lekstraat). “Uiterlijk stralen jullie altijd plezier uit”, startte de voorzitter van Hof in Zuid Sjaak Bijloo de ceremonie. “Maar ik kan me voorstellen, dat er innerlijk wat anders speelt. Dat is de boodschap, die ik terugzie in het ontwerp van de tegels.”

De kunstvoorwerpen werden gemaakt met ondersteuning van het in Schiedam gevestigde Mozaïek-atelier Stukje bij Beetje, Souad Achour en Anita van Pelt. “Deze groep is bijna geruisloos geïntegreerd in de Schiedamse samenleving”, heeft wethouder Zwang ervaren. “Dat is ook wat wij als gemeente nastreven. Net zoals we ook met andere vluchtelingen doen hebben wij ze omarmd. Wij vinden het belangrijk, dat zij snel de draad oppakken en deel uitmaken van onze samenleving. Dat is, mede door de steun van veel vrijwilligers, gelukt. Daar ben ik trots op.”