Voorzijde van het boek Straks gaat het Jenever Sneeuwen door Rene Smeets.
Voorzijde van het boek Straks gaat het Jenever Sneeuwen door Rene Smeets. (Foto: PR)

Straks gaat het Jenever Sneeuwen

Vanaf 11 november is in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam de tentoonstelling ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ te zien. Hierin staan drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie centraal. De tentoonstelling is te bezoeken vanaf vrijdag 11 november tot en met vrijdag 3 februari.

De titel ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. "De veelheid aan jeneverpoëzie, ook hedendaagse, nodigt ons uit om deze voor het voetlicht te brengen. Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd. Het programma spreekt dan ook bewust diverse groepen aan; van poëten tot kroegtijgers en scholieren," aldus directeur Diederik von Bönninghausen.


In de Melcherszaal krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.

Bibliotheek

Behalve de tentoonstelling worden in samenwerking met de Bibliotheek Schiedam diverse projecten gerealiseerd. De tentoonstelling wordt geopend met de jaarlijkse ‘Schrijvers aan de Toog’ op 10 november: In een aantal cafés en kroegen wordt voorgedragen uit eigen werk en uit de collectie jenevergedichten. De voordragers hebben een duidelijk Schiedamse connectie. Verder worden gezamenlijk evenementen georganiseerd en staan educatieprogramma’s rondom de Poëzieweek (26 januari – 3 februari 2022) op de agenda. Alle culturele instanties van Schiedam en omstreken zijn uitgenodigd om in te haken op deze manifestatie.

Tentoonstellingen

‘Straks Gaat het Jenever Sneeuwen' is op meerdere locaties te ervaren. In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum is er een gedichtenselectie. In Museummolen de Walvisch zijn er gedichten met een graanthema. En vanaf 10 december hebben de vitrines van de Korenbeurs een jeneverthema.
De tentoonstelling is een initiatief van het Jenevermuseum in Hasselt, Belgie.

Het Nationaal Jenevermuseum toont een bijzondere collectie die vertelt over de jeneverindustrie in Schiedam en geheel Nederland.