Warmtestation Groenoord

De argumenten van de Poldervaartvereniging tegen het bouwen van Warmtestation Groenoord vlak bij de Poldervaart zijn op 27 oktober door de Rechtbank verworpen. 

De rechter is weliswaar van mening dat het bouwplan negatieve effecten kan hebben op de waarden van het Poldervaartgebied, maar hij laat het belang van een overgang naar duurzame energie zwaarder tellen dan natuur en cultuur van de Poldervaartzone.

Het bestuur van de Poldervaartvereniging is teleurgesteld over deze uitkomst, vooral omdat de rechter aangeeft dat zelfs het beleid in de Groen-Blauwe Structuurvisie maar beperkte waarde heeft als er ‘grotere belangen’ in het spel zijn. Daardoor kan de huidige parkeerplaats worden omgebouwd tot warmtestation en niet tot een waardevolle groene buffer in de drukke stad.

De rechter hecht veel waarde aan het feit dat de gemeenteraad in december 2020 zonder bedenkingen heeft ingestemd met de bouw. De Poldervaartvereniging leest in de uitspraak dat onder de noemer ‘project voor duurzame energie’ de halve stad op de schop mag, zonder dat de gemeenteraad er iets over te zeggen heeft, laat staan de burgers.

Omdat ook het beroep van Milieudefensie werd verworpen, kan de bouw van Warmtestation Groenoord vlak naast de Poldervaart starten. Het gebouw wordt weliswaar met ‘groen' gecamoufleerd, maar zal het gebied voor vele jaren domineren. "Gelukkig is er in Schiedam nog veel Poldervaart over om van te genieten.”

De Poldervaartvereniging geeft aan geen heil te zien in een gang naar de Raad van State en zich neer te leggen bij de uitspraak van de Rechtbank.