De fans nemen Kurt Cobain mee tijdens een concert van Nirvana in december 1991..
De fans nemen Kurt Cobain mee tijdens een concert van Nirvana in december 1991.. (Foto: Paul Bergen)

Topfotograaf Paul Bergen signeert als 'Dutch master' in Tone & Image Gallery

Na veertig jaar mag Paul Bergen zich wel tot ’s werelds beste muziekfotografen rekenen. Kenners weten dat. Galeriehouder Wim van Zon werkt al twintig jaar met hem samen. Zo komt het dat Paul Bergen zondag in Schiedam is om zijn boek te signeren.

Door Kor Kegel

Onlangs kwam het koffietafelboek ‘Nineties Spirit’ uit. Het betekent voor Paul Bergen de doorbraak naar het grote publiek. Wim van Zon heeft hem meteen in huis gehaald bij Tone & Image Gallery, gevestigd in Art Centre Schiedam aan de Lange Nieuwstraat 191.

Behalve de foto’s uit het boek is er oud en nieuw werk van Paul Bergen te zien. Muziekliefhebbers weten wat ze te wachten staat. Paul Bergen woonde altijd het North Sea Jazz Festival bij. Hij fotografeerde meer concerten van The Rolling Stones. Hij kwam bij Toots Thielemans thuis en bij Herman Brood in diens atelier in Amsterdam. Hij fotografeerde Miles Davis door de jaren heen. Grace Jones, Kurt Cobain – “het zijn pareltjes uit een zeer omvangrijk oeuvre,” zegt Wim van Zon, curator van de tentoonstelling.

Paul Bergen is al bijna vier decennia beroepsfotograaf. Hij startte als algemeen persfotograaf, maar in de levendige popcultuur van die tijd kwam hij in de gelegenheid veel jazz- en popconcerten bij te wonen. Het fotograferen ervan werd zijn handelsmerk. Hij koos uitgekiende standpunten om publiek en popsterren in beeld te brengen. Zijn composities zijn daardoor heel oorspronkelijk. Hij voelde feilloos de juiste momenten aan. Tegenwoordig komt dat met digitale camera’s en mitrailleurmotordrives ook voor mindere fotograferen binnen bereik – er is altijd wel één plaatje goed – maar de analoge opnamen van Paul Bergen vormen het overtuigende bewijs van zijn vakmanschap. Precies op het moment suprême!

Hij werkte toen al voor het Algemeen Nederlands Persbureau en fotografeert tot op de dag van vandaag voor het ANP. Ook werkt hij voor jazz- en poptijdschriften. Getty Images beheert veertigduizend van zijn unieke beelden.

Uniek materiaal

Als je je werk zo goed doet, valt dat ook op bij de musici die in beeld worden gebracht. Dan willen ze wel meer van zulke uitstekende foto’s van zichzelf. Dus nodigden ze hem steeds vaker uit bij bijzondere gelegenheden. En dat levert dan ook weer uniek materiaal op. Terwijl fotoredacteuren van The Guardian en The New York Times al jaren zijn specifieke kwaliteiten onderkennen, krijgt Paul Bergen de laatste tijd ook breder waardering in allerlei tv-programma’s en dat komt omdat het fotoboek wel een geschiedenisboek van de pop, jazz en blues lijkt.. 

Signeersessie

Op zondag 13 november vanaf 15.00 uur zal Paul Bergen in de Tone & Image Gallery zijn boek signeren. Om 15.30 uur houdt curator Wim van Zon een korte inleiding over het fotografisch oeuvre van de exposant. Het boek ‘Nineties Spirit’ is voor zestig euro te koop, maar foto’s uit het boek zijn ook te bestellen als gesigneerde fine-art-prints.

Paul Bergen is de tweede fotograaf in de Dutch Masters-serie van Tone & Image; de vorige topfotograaf was Paul van Riel. De komende jaren zal iedere anderhalve maand een prominente Nederlandse muziekfotograaf centraal staan. Het kan gaan om pure specialisten als Rob Verhorst, William Rutten en Peter van Breukelen of om een fotograaf die een origineel muziekproject heeft uitgevoerd, denk aan Henk Visser die de Rotterdamse jazzclub B14 tussen 1963 en 1966 in beeld bracht..

De reeks Dutch Masters, met als ondertitel ‘Nederlandse meesters van de muziekfotografie’, past in de doelstellig van Tone & Image om zich te ontwikkelen tot het Europese Huis van de Muziekfotografie.


Tegelijkertijd met de fototentoonstelling van Paul Bergen laat Tone & Image onder de titel ‘Autumn Leaves’ fotowerk zien uit eigen collectie. Veel van het geëxposeerde werk is te koop, naast veel fotoboeken en luxe ansichtkaarten. De tentoonstellingsruimte is geopend van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Jimi Hendrix

Vanaf zondag 20 november is bij Tone & Image ook de tentoonstelling ‘Kiss The Sky’ met foto’s van Jimi Hendrix te zien. Op zondag 27 november, de tachtigste geboortedag van Jimi Hendrix, viert de galerie dat met de presentatie van de graphic novel ‘Kiss The Sky’ en een Jimi Hendrix-concert.

Herman Brood in zijn atelier in Amsterdam, op dinsdag 12 april 1994.