Groepsportret Castello Consort.
Groepsportret Castello Consort. (Foto: Foppe Schut)

Castello Consort speelt op renaissance-orgel bij 't Huis te Poort

Voor de tweede keer in korte tijd is in ’t Huis te Poort een recent gebouwd renaissance-orgel te horen. Het Castello Consort brengt, ondersteund door de klanken van dit orgel, in een bijzondere samenstelling de 17e-eeuwse ‘Stylus Phantasticus’ tot leven.

Een paar maanden geleden bespeelde Krijn Koetsveld in ’t Huis te Poort met het Vanvitelli Trio het schitterende, op zijn initiatief recent gebouwde renaissance-orgel. Opmerkelijk genoeg werd er vrijwel tegelijkertijd nóg een dergelijk orgel gebouwd. Dit gebeurde in opdracht van het Castello Consort. Waar Koetsveld koos voor houten pijpen is dit orgel grotendeels uitgerust met metalen pijpen. Er is bij de bouw van het orgel alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de klanken van de vroege 17e eeuw zo dicht mogelijk benaderd worden.

Dit bijzondere orgel in ’t Huis te Poort wordt bespeeld door niemand minder dan Menno van Delft.

Het Castelllo Consort, gespecialiseerd in renaissance- en vroege barokmuziek, heeft zich snel ontwikkeld tot een toonaangevend ensemble dat het experiment niet schuwt. In het programma ‘Stylus Phantasticus’ staat de frivole, fantasievolle en avontuurlijke muziekstijl centraal die Europa tijdens de vroege barok veroverde. Er is muziek te horen van een groot aantal 17e-eeuwse componisten. Daarnaast is gevraagd aan de Nederlandse componist Martijn Padding om muziek te componeren die aansluit bij de ‘Stylus Phantasticus’ én gebruik maakt van het bijzondere instrumentarium van het ensemble.

Met Elise Dupont en Sakura Goto, viool, Anne-Linde Visser, viola da gamba en cello, Matthijs van der Moolen, trombone, Emma Huijsser, harp en Menno van Delft, orgel.

Praktische informatie

Vrijdag 25 november 2022, 20.15 uur. Toegang bedraagt € 30,-. Adres: 't Huis te Poort, Dam 28-30, Schiedam. Website: www.thuistepoort.nl. Meer informatie en reserveren: stuur een mail naar Ad van der Kouwe: advanderkouwe@gmail.com onder vermelding van de concertdatum en het aantal kaarten. Er wordt een bevestiging verstuurd. Betalen kan per bank (het rekeningnummer staat in de bevestiging) of eventueel contant voor aanvang van het concert.

Afbeelding