Adrie Broeren-Rip, hier met tas van de Historische Vereniging Schiedam, kon boeiend over haar Kethel vertellen.
Adrie Broeren-Rip, hier met tas van de Historische Vereniging Schiedam, kon boeiend over haar Kethel vertellen. (Foto: Marianne Ames)

Adrie Broeren-Rip, groot Kethelkenner

Het kwam hard aan bij de Historische Vereniging Schiedam, dat vorige week dinsdag Adrie Broeren-Rip door een acute hartstilstand was getroffen. Zij is 71 jaar geworden.

Door Kor Kegel

Ze was een groot kenner van het dorp Kethel en ommelanden. Ze had de overtuiging dat sociologen en geschiedvorsers veel meer moeten doen met de karakteristieke dorpen in Nederland. Zelf stak zij zo veel mogelijk energie in het optekenen van Kethelse wetenswaardigheden en de overlevering hiervan.

Adrie Rip, getrouwd met Wim Broeren, was een prominent lid van de werkgroep Kethel van de Historische Vereniging Schiedam. Als voorzitter en secretaris van die werkgroep was zij jarenlang heel actief om de historie van Kethel te beschrijven. Het boek 'Herinneringen aan Kethel', uitgegeven door de vereniging, was haar initiatief. Ze was er geboren, op zondag 14 oktober 1951, als derde dochter in een boerengezin. Ze groeide er op en kende het gebied als geen ander.

Daar genoot altijd wel een belangstellend publiek van. Tijdens de Kethelwandelingen kon ze er enthousiast over vertellen. Die wandelingen waren georganiseerd door de wandelwerkgroep van de HVS en Adrie was er de grote animator van. Tijdens de Open Monumentendagen was zij bij de Verspeekpomp in het hart van Kethel te vinden om over haar dorp te vertellen. Ook voor Seniorenwelzijn Schiedam heeft zij meerdere malen met groot succes scootmobieltochten door Kethel en omstreken georganiseerd.

Adrie Broeren beheerde voorts de webstek 'Daar waar uithangtā€¦' en schreef er leuke Kethelse weetjes op.

De begrafenis was maandag op de Beukenhof. Daarna was er een nazit, uiteraard in Kethel: in het Schepphuis.