Door het aanbieden van een baangarantie bij een toekomstige werkgever wil de sector de keuze nog verder vergemakkelijken.
Door het aanbieden van een baangarantie bij een toekomstige werkgever wil de sector de keuze nog verder vergemakkelijken. (Foto: Pixabay)

Regionale banenmarkt over gouden mogelijkheden in transport en logistiek

De arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek in de arbeidsmarktregio Rijnmond kampt met een tekort aan personeel. Voor werkgevers is het lastig om vacatures direct te vervullen. Dit blijkt uit de meest recente factsheet Arbeidsmarktontwikkelingen van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). De sector speelt hierop in door met het project ‘ikwordvrachtwagenchauffeur.nl in de regio ‘Instapdagen’ te organiseren die een kijkje geven in de wereld van transport en logistiek. 

Op dinsdag 15 november is er een instapdag met banenmarkt in het Sparta Stadion ‘Het Kasteel’ in Rotterdam. Onder leiding van Tom Coronel en vlogger en vrachtwagenchauffeur Martijn Kuipers. Nieuw is dat in Rotterdam de experience is uitgebreid met een programma speciaal voor jongeren. "Vrachtwagenchauffeur is een mooi beroep met een aantrekkelijk toekomstperspectief."

1.391 vacatures

In de komende jaren heeft de sector landelijk behoefte aan de instroom van zo’n 10.000 chauffeurs per jaar. In de regio Rijnmond zijn er in oktober 1.391 openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs (tegen 613 in oktober 2021, bron: UWV, 2022). Er is naar verhouding veel vraag naar chauffeurs, en weinig direct beschikbaar aanbod. Mensen die er klaar voor zijn om vrachtwagenchauffeur te worden, krijgen nu de kans om in te stappen met een flinke lesgeldsubsidie én een baangarantie.

Vitaal beroep

Werken als vrachtwagenchauffeur in de sector transport en logistiek betekent werken in een sector die ertoe doet: het is een vitaal beroep. De vrijheid, zelfstandigheid, baanzekerheid en de afwisseling maken het beroep aantrekkelijk voor een bredere groep mensen. Het is een baan van deze tijd in een dynamische sector met zekerheid voor de toekomst. 

'Maximaal 15% van het lesgeld zelf betalen'

Om de drempel van het lesgeld te verlagen is er voor zij-instromers een flinke vergoeding beschikbaar waarbij je maximaal 15% van het lesgeld voor de opleiding Chauffeur beroepsgoederenvervoer zelf moet betalen. Dit zijn bijvoorbeeld ook rijlessen voor het behalen van je C(E) rijbewijs (n.b. voor BBL leerlingen wordt het C en E lesgeld 100% vergoed). En door het aanbieden van een baangarantie bij een toekomstige werkgever wil de sector de keuze nog verder vergemakkelijken. Na je opleiding ga je dan direct aan de slag.

Experience en banenmarkt

Om mensen kennis te laten maken met de sector transport en logistiek, zijn er voorlichtingsbijeenkomsten onder begeleiding van Tom Coronel. Tijdens deze avonden krijgen belangstellenden letterlijk een kijkje in de wereld van transport en logistiek. Zo kunnen ze meerijden op een vrachtauto, praten met een zij-instromer en met de organisatie in gesprek gaan of het iets voor hen is. Ook kunnen ze direct kennismaken met werkgevers uit de regio Rijnmond die op dit moment op zoek zijn naar chauffeurs. Bijvoorbeeld AB Texel, Simon Loos, Van der Most of Bentvelzen Transport.

Studie- en beroepskeuze

Nieuw is dat in Rotterdam de experience is uitgebreid met een programma speciaal voor vmbo’ers en hun ouders/verzorgers. Om een goed beeld van de sector te krijgen, kunnen zij in gesprek gaan met BBL-ers die de opleiding volgen, met praktijkopleiders en met STL-adviseurs. Ook zijn er vertegenwoordigers van mooie leerbedrijven uit de regio. 

"Je kunt meerijden met een vrachtwagen, in het echt of in een simulator", aldus de organisatie. Door jongeren zelf de mogelijkheden te laten ontdekken, hoopt de sector meer leerlingen te interesseren voor een BBL- of BOL- opleiding in transport en logistiek. "Het leuke is dat op deze avond óók volwassenen komen die een toekomst in transport en logistiek overwegen. Een betekenisvolle wereld met volop kansen, interessante banen en veel toekomstperspectief."  

Op dinsdagavond 15 november is de instapdag met banenmarkt in de regio Rotterdam. Meer informatie en aanmelden voor de bijeenkomst kan via: www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl. Dit is voor de doelgroep zij-instromers. Let op: voor jongeren is er een aparte aanmelding, zij kunnen zich aanmelden via stl.nl/bbl/instapdag.