Schiedam-aanvaller Sietske van der Borden probeert zich langs Hudito-verdedigers te slalomen. Renate Braams kijkt toe. (Foto: UWM/gsv)
Schiedam-aanvaller Sietske van der Borden probeert zich langs Hudito-verdedigers te slalomen. Renate Braams kijkt toe. (Foto: UWM/gsv)

Schiedam strijdt om tweede plaats

Algemeen

Breda-uit is zondag voor Schiedams hockeyvrouwen een testcase. Blijven ze op de met Schaerweijde gedeelde tweede plek de soevereine en ongeslagen koploper Leiden volgen of haken ze even af en worden middenmoter. De generale tegen hekkensluiter Hudito was met 4-0 winst nagenoeg foutloos.

Net zo goed als het Schiedam lukte om de koploper op Harga in toom te houden, is ook Breda geen tegenstander waar tegen opgekeken wordt. “We verloren weliswaar van Leiden, maar hadden er minimaal een gelijkspel aan over kunnen houden”, zag Kees Wortman, die met Frank Middelhoek op de training en vanuit de dugout de regie voert. “Tegen hockeyende ploegen, en dat is Leiden en ook Breda, kunnen we goed meekomen.” Het geeft hem het gevoel, dat er in Brabant wel iets te halen valt. We kunnen ze pakken.”

Dat is andere taal, dan een seizoen geleden toen Schiedam rond de rode streep bungelde, voor overleven moest gaan en opgelucht ademhaalde toen het eenmaal zover was. “Het was het eerste seizoen, waarin wij de groep aanstuurden. Het vergde tijd om het systeem, dat wij voor ogen hadden, over te brengen en erin te slijpen. Ze weten nu wat wij willen, voelen zich er comfortabel bij en voeren het, ondanks dat er soms nog best wel wat coaching nodig is, prima uit”.

Het bezorgt de Schiedamse overgangsklasser een ‘wie doet ons wat” gevoel. Dat bleek zondag tegen hekkensluiter Hudito, dat in de eerste helft alle gelegenheid kreeg om de thuisploeg onder druk te zetten en de vraag deed opwellen wie er nu boven- en wie er onderin stond. “Een strategische zet”, noemt Wortman het. “Die ploeg heeft punten brood nodig, gaat ervoor en moet je eerst stoom laten afblazen en kapot spelen. Met het zelftrouwen, die er nu is, durven ze dat aan en maken ze het in de twee laatste kwarten af.”