Energiek Schiedam | om compenseert aardgas met bos

Energiek Schiedam | om gaat deze winter samen met 70 andere lokale energiecoöperaties binnen het om | nieuwe energie collectief maar liefst 30.000 bomen en struiken planten in nieuw aan te leggen Nederlandse voedselbossen. Om CO2-uitstoot op te vangen en te investeren in een duurzame voedselvoorziening en grotere biodiversiteit.

Het planten van bomen en struiken is één van de makkelijkste oplossingen om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer terug te dringen. Om hiermee serieuze impact te maken, heeft het om | nieuwe energie collectief, waar Energiek Schiedam | om mede-eigenaar van is, de handen ineengeslagen met Meer Bomen Nu. Dit initiatief van Stichting MEERGroen, Urgenda en Caring Farmers heeft in de afgelopen twee jaar samen met duizenden vrijwilligers 890.000 bomen en struiken aangeplant en gaat de coöperatie nu ondersteunen bij de nieuwe aanplant van zoveel mogelijk voedselproducerende bomen en planten.

De voedselbossen gaan de biodiversiteit versterken, doordat zij voedingsstoffen bevatten voor organismen boven en onder de grond en een belangrijke schuilplek zijn voor vele diersoorten. Op lange termijn vormen zij bovendien een klimaatbestendige en natuurinclusieve manier van voedselproductie.

De voedselbossen blijven minstens 30 jaar lang bestaan, zodat hun capaciteit om CO2 op te nemen volledig wordt benut.