Maassluise kunstenaar Martine de Heij geeft een lezing over haar ontmoetingen met de inmiddels overleden Pierre Soulages.
Maassluise kunstenaar Martine de Heij geeft een lezing over haar ontmoetingen met de inmiddels overleden Pierre Soulages. (Foto: PR)

Martine de Heij: 'Mijn ontmoetingen met Pierre Soulages'

De Maassluise kunstenaar Martine de Heij had al twee lezingen op het programma staan ter ere van Pierre Soulages. Ook zal zij deelnemen aan de expositie ‘Abstract?’ in het Art Center Schiedam. Door het overlijden, twee weken geleden, van Pierre Soulages krijgt dit alles een nieuwe lading. 

President Hollande noemde hem de grootste nog levende kunstenaar van de wereld. Op 26 oktober overleed Pierre Soulages op honderdtweejarige leeftijd. Met een Hommage International door president Macron op de Cour Carrée van het Louvre in Parijs, met tal van andere prominenten en politici, bewees Frankrijk hem de laatste eer. Zijn werk hangt in de beroemdste musea van de wereld. Al in 1952 exposeerde hij in MOMA New York. Twee jaar geleden, toen Soulages honderd jaar oud werd, organiseerde het Louvre een solo tentoonstelling. Na Picasso en Chagall was hij de derde kunstenaar, die deze eer bij leven mocht ontvangen. In zijn geboorteplaats Rodez is in 2014 het Musée Soulages geopend. Een indrukwekkend museum van COR-TEN staal met een bijzonder interieur. Het museum bezit meer dan 500 werken van de meester zelf en er is een speciale afdeling voor wisselende tentoonstellingen van andere kunstenaars. Het is het enig museum in Frankrijk dat de naam van een kunstenaar draagt. In Nederland geldt Martine de Heij als een kenner van zijn werk. Zij heeft Pierre Soulages en zijn vrouw en muze Colette meerdere malen ontmoet. Met de intrigerende kunstenaar voerde zij lange gesprekken o.a. over zijn outrenoir. Dit is de door hem ingevoerde term om te beschrijven hoe er door de reflectie van licht bewegingen en kleuren ontstaan op zijn zwarte doeken. Op 24 november houdt De Heij een lezing in Cultuurcentrum Het Witte Kerkje Maassluis. Zij zal ingaan op de kunst en het leven van Soulages en vooral: vertellen over de ontmoetingen met deze fascinerende kunstenaar. Op 9 februari 2023 is in Art Centre Schiedam de opening van de expositie ‘Abstract?’. Hier zal ook werk van De Heij te zien zijn, gebaseerd op haar ontmoetingen met Pierre Soulages. Ter gelegenheid van de expositie zal zij ook hier een lezing houden (datum nog niet bekend). Lezing ‘Martine de Heij: Mijn ontmoetingen met Pierre Soulages’ op 24-11-2022 om 20.00 uur. Cultuurcentrum HWK, Constantijn Huygensstraat 1, Maassluis Expositie ‘Abstract?’ van 9 februari t/m 5 maart 2023 Art Centre Schiedam, Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam.