Vissen op paling mag niet meer in Delflandse wateren

De paling staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Hoogheemraadschap Delfland neemt een aantal maatregelen om de vis te beschermen. Eén daarvan is een verbod op het vissen op paling in de wateren in Westland, Delft en Den Haag.

De paling maakt in zijn leven twee keer een lange reis. Jonge glasaaltjes komen helemaal vanuit de Sargassozee naar onder andere de Nederlandse kust om hier in zoet water op te groeien tot volwassen palingen. Als de paling paairijp is, vertrekt hij weer naar zee om te paaien. Dijken, gemalen en sluizen vromen daarbij barrières. Waterschappen en andere waterbeheerders doen er veel aan om die weg te nemen. Ook de consumptie van paling zorgt ervoor dat de palingstand hard achteruit is gegaan.

Op 14 juli jongstleden tekenden beroepsvisser Wilkin den Boer en Delfland een overeenkomst waarin is opgenomen dat er in de Delflandse wateren niet meer wordt gevist op paling voor consumptie. Voor de wateren die worden beheerd door Delfland worden nu geen aalvisrechten meer uitgegeven. 

De beroepsvisser zet zijn kennis nu in bij onderzoeken naar hoe de palingstand in het gebied verbeterd kan worden. Eén onderzoek is gericht op intrek van jonge glasaaltjes en een ander onderzoek op de aalpopulatie. Verder zijn de gemalen op de grens tussen zoet en zout water weer te passeren voor de paling, daarvoor heeft Delfland gezorgd. Deze maatregelen zorgen voor een gezonde visstand en betere biodiversiteit in Delfland.