Burgemeester Jan van Zanen bij het tafeltje met bewoners van Leischenveen-Ypenburg.
Burgemeester Jan van Zanen bij het tafeltje met bewoners van Leischenveen-Ypenburg. (Foto: Jan van Es)

Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg dit jaar ruim vertegenwoordigd bij het Prinsjesdagontbijt


Het Prinsjesdagontbijt vond dit jaar plaats op zaterdag 17 september. Vanwege de weersvoorspellingen werd het ontbijt gehouden in de Grote Kerk, en niet zoals gebruikelijk op de Lange Vijverberg.

Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg was dit jaar ruim vertegenwoordigd bij het nationaal gebedsontbijt dat onder andere als doel heeft om bezinning en ontmoeting te bevorderen. Voor vertegenwoordigers van maatschappeijke organisaties uit het stadsdeel dat dit jaar 20 jaar bestaat waren 35 tafels gedekt. Onder andere stadsdeelwethouder Kavita Parbhudayal en stadsdeeldirecteur Bonny van der Burg waren hierbij aanwezig. Studenten van het ROC Mondriaan voor Recreatie en Toerisme verzorgden de catering. 

Uitnodiging

Burgemeester Jan van Zanen openden het ontbijt officieel. Uitgenodigd waren bewoners van de verschillende Haagse stadsdelen, stadsdeeldirecteuren, Haagse raadsleden, medewerkers van Haagse zorginstellingen, leden van de Eerste en Tweede Kamer en gasten vanuit de PartnerProvincie voor 2022 de provincie Groningen. De gasten werden welkom geheten met live muziek verzorgd door onder meer het trio 'Roept u maar', die op verzoek bekende songs speelde, waarbij het lied "Oh, Oh Den Haag” van Harry Jekkers niet ontbrak. Ook was er een dansoptreden en speelde het orkest van de Koninklijke Marechaussee diverse melodieën uit haar omvangrijke repertoire.


Den Haag heeft eindelijk een coalitieakkoord

Het nieuwe stadsbestuur van Den Haag heeft vrijdag 16 september het coalitieakkoord gepresenteerd met alle plannen voor de stad in de komende vier jaar. Omdat de gemeente in financiële problemen verkeert krijgen de inwoners van Den Haag de komende jaren te maken met stijgende lasten. 

Exact een half jaar na de gemeenteraadsverkiezingen maakten D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA eindelijk bekend welke kant zij op willen met Den Haag. Het stuk staat bomvol ambities, maar er was ook slecht nieuws: de gemeente verkeert in financiële problemen en verhoogt daarom de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing en de parkeertarieven. Ook de toeristenbelasting gaat omhoog. De nieuwe coalitie geeft de landelijke overheid de schuld van de financiële situatie. Het Rijk heeft "gemeenten wel extra taken gegeven, zoals voor bijstand en jeugdzorg, maar niet voldoende geld om die uit te voeren." Bovendien krijgt Den Haag minder geld uit het zogeheten gemeentefonds van de overheid. Daardoor lukt het nu niet meer om de tekorten op te vangen, "het einde van onze reserves is bereikt", aldus het kersverse stadsbestuur.

Wat zijn de ambities? Zo wil het college onder andere de volle containers of afval op straat sneller oppakken en wordt voor de aanpak van dierenplagen een extra bedrag van 1 miljoen euro ingezet. Verder investeert de gemeente de komende jaren 6,25 miljoen euro incidenteel en 265 miljoen structureel per jaar in veiligheid. Het nieuwe college wil ook meer bomen planten. Doel is 5 procent meer 'kroonoppervlak' in 2030. De gemeente gaat ook door met uitdelen van gratis bomen. 

Woningbouw

Om iets te doen aan het tekort aan betaalbare woonruimte wil Den Haag 4.000 woningen per jaar gaan realiseren. Hiervan moet circa 30 procent sociale huur worden, 25 procent middeldure huur en ongeveer 25 procent koopwoningen tot de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)-grens.

Betaald parkeren

De gemeente Den Haag gaat in alle Haagse wijken betaald parkeren invoeren. In de wijken Vroondaal, Wateringse Veld en het stadsdeel Leidschenveen/Ypenburg wordt het vergunningparkeren voor bewoners pas ingesteld als de parkeerdruk daartoe aanleiding geeft.

De onderhandelaars presenteerden trots hun coalitieakkoord.