Maatschappelijk werkers Tineke Pannebakker en Suzanne Vink ontwikkelden 'Hotelouders'.
Maatschappelijk werkers Tineke Pannebakker en Suzanne Vink ontwikkelden 'Hotelouders'. (Foto: )

'Hotelouders' ondersteunt ouders met problematische 18-plussers

Thuiswonende kinderen van 18 jaar en ouder kunnen door hun gedrag soms zorgen voor spanningen en problemen binnen het gezin. De professionele ondersteuningsgroep 'Hotelouders' van de welzijnsorganisatie Wijkz biedt in dit soort gevallen hulp aan de ouders. De bijeenkomsten vinden plaats in wijkcentrum Piet Vink aan Laan van Hoornwijck 260. 

Kinderen die 18 jaar of ouder zijn, kunnen zich soms gedragen alsof het huis een ‘hotel' is. En als het  kind weinig of geen inkomen of dagbesteding heeft, niet meehelpt met huishoudelijke taken, drugs gebruikt op gameverslaafd is, zich afsluit, gedragsproblemen heeft en geen idee heeft hoe de toekomst eruit moet zien, kan dit leiden tot een slechte relatie tussen ouder en kind. Ook de andere gezinsleden lijden onder de spanning en ruzies, terwijl hulp vanuit Jeugdzorg niet meer mogelijk is vanwege de leeftijdsgrens.
Wie deze problemen herkent, kan zich aanmelden voor de groep ‘Hotelouders'. Tijdens de bijeenkomsten in wijkcentrum Piet Vink worden handvatten geboden om de thuissituatie te doorbreken en te verbeteren.

Maatschappelijk werkers Tineke Pannebakker en Suzanne Vink ontwikkelden deze ondersteuningsgroep. Zij begeleiden ook de bijeenkomsten. "Daar waar het voor pubers vaak een moeilijke tijd is waarin zij zichzelf en de wereld gaan ontdekken, is het voor deze kwetsbare jongvolwassenen extra moeilijk. Zij zijn vaak angstiger en hebben een meer somber toekomstbeeld. Hun reactie is vaak terugtrekken en vermijden", leggen beiden uit. "Wij willen de ouders en hun kind ondersteunen zodat er weer perspectief ontstaat op een toekomst met kansen en mogelijkheden. Wij kunnen ze koppelen aan jeugdwerkers of hulpverleners van deelnemende organisaties."
Nog een voordeel van de Hotelgroep: ouders kunnen hun ervaringen delen met lotgenoten.  

Er start regelmatig een nieuwe ondersteuningsgroep van 8-10 ouders. Er worden 8 bijeenkomsten gehouden van elk 2 uur. Hierin is ruimte voor voorlichting over schulden, informatie over ontwikkeling van jongvolwassenen en hulpaanbod door professionals. Er is voldoende ruimte voor ouders om onderling ervaringen uit te wisselen, ervaringen te delen en nieuwe inzichten en gedrag toe te passen. 

Voor meer informatie en opgeven kunt u contact opnemen met Suzanne Vink. Zij is per mail bereikbaar via: s.vink@wijkz.nl of telefonisch via tel. 06-51689852. Ook kan men zich aanmelden bij Tineke Pannebakker. Zij is per mail bereikbaar via t.pannebakker@wijkz.nl of via tel. 06-33319304.