De kick-off vond plaats in The Student Hotel, in aanwezigheid van de nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme, Rabin Baldewsingh.
De kick-off vond plaats in The Student Hotel, in aanwezigheid van de nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme, Rabin Baldewsingh. (Foto: Rick Wink)

De Haagse Hogeschool opent Stagepunt voor gelijke stagekansen

Om te zorgen voor gelijke kansen bij het vinden van een stageplek is de Haagse Hogeschool een Stagepunt gestart. Het gaat om een pilot die duurt tot 2024. De kick-off vond plaats op 19 september in The Student Hotel, in aanwezigheid van de nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme. 

Bij het zoeken en de uitvoering van hun stage kunnen hogeschoolstudenten onder andere te maken krijgen met discriminatie. Dat heeft impact op hun zelfvertrouwen, welzijn, studievoortgang en het maakt een start op de arbeidsmarkt moeilijker. Studenten aan De Haagse Hogeschool die extra ondersteuning kunnen gebruiken rondom hun stage, kunnen vanaf nu terecht bij het Stagepunt; een pilotproject voor gelijke kansen op een stage voor iedereen. Bij het Stagepunt worden studenten ondersteund op thema's als netwerken, taal, en solliciteren. Ook kan het Stagepunt studenten verder helpen als er sprake is van stagediscriminatie. 

De Kick-off van het Stagepunt vond op 19 september plaats in The Student Hotel in Den Haag. Hierbij was ook Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, aanwezig. Het Stagepunt is een pilotproject voor en door studenten. Studenten van de opleiding HRM van De Haagse Hogeschool geven hier tips en ondersteuning aan studenten die belemmerd worden in het zoeken of uitvoeren van hun stage. Bijvoorbeeld studenten die vanwege een functiebeperking, het verlenen van mantelzorg of door een migratieachtergrond een kleiner netwerk hebben. Het Stagepunt kan helpen het netwerk van studenten te vergroten en meer divers te maken. Ook kunnen studenten er terecht voor tips om hun taalvaardigheid te verbeteren voor het opstellen van hun cv en motivatiebrief. Of een presentatietraining die hen kan ondersteunen bij het voeren van een sollicitatiegesprek. Verder is het belangrijk dat studenten die te maken krijgen met stagediscriminatie hier melding van maken. 

Arend Hardorff, lid van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool, vindt stagediscriminatie onacceptabel. "Het vergroot de kans op studievertraging, vroegtijdig afbreken van de studie of een moeilijke start op de arbeidsmarkt. Ik ben dan ook trots op ons Stagepunt dat stevig inzet op gelijke stage- en arbeidskansen voor onze studenten.” 

Stagediscriminatie staat ook landelijk hoog op de agenda. "Onderwijsinstellingen moeten meer de regie nemen waar het gaat om het vinden van stageplekken. Zij worden nu te veel door onderwijsinstellingen in het hbo en op de universiteit aan hun lot overgelaten", aldus Rabin Baldewsingh.