Galdino van Showcase Basketball geeft een demonstratie terwijl hij wordt begeleid door Nederlands Kampioen Beatbox Timothy van Dijk.
Galdino van Showcase Basketball geeft een demonstratie terwijl hij wordt begeleid door Nederlands Kampioen Beatbox Timothy van Dijk. (Foto: Jan van Es)

Feestelijke opening vernieuwd Eendenplein


Het vernieuwde plein aan het Eendenplein is woensdag 13 april officieel geopend. Basisscholen De Walvis en Waterland organiseerden een dag met muziek, dans en koningsspelen activiteiten. Ook was er een show van Galdino van Showcase Basketball en Nederlands Kampioen Beatbox Timothy van Dijk. 

De kale groenstroken rond het Eendenplein zijn op verzoek van de de basisscholen Walvis en Waterland vervangen door nieuwe plantvakken. Tevens zijn er diverse bomen geplant  voor meer schaduw op het plein. Verleden week werd hier een feestelijke tintje aangegeven aan de nieuwe groenvoorziening. Omdat wethouder Hilbert Bredemeijer verhinderd was, nam stadsdeeldirecteur Leidschenveen-Ypenburg, Petra Sevinga, de honneurs waar. Zij opende officieel het 'nieuwe' plein. Het project is opgestart in 2020 en werd in september 2021 gerealiseerd. Vanwege de pandemie kon het echter niet eerder worden geopend.

Spelletjesmiddag

Na de officiële handeling was er nog een oud-Hollandse spelletjesmiddag, georganiseerd door twee negenjarige meisjes, Kiki en Emilia. De opbrengst hiervan was voor Stichting Kinderen Kankervrij (KIKA). Kinderen konden op de foto met de echte KiKa beer en er werden spelletjes gedaan als blikgooien, ezeltje prik, spijkerpoepen, zaklopen en touwtrekken. Kiki en Emilia haalden tijdens de voorbereidingen al meer dan 1000 euro op voor KiKa. Ook het ontvangen entreegeld voor de spelletjesmiddag, de opbrengst van de loterij en verkoop van limonade en versnaperingen gaat naar dit goede doel.


Dertig nieuwe stranddouches met tapkraan langs Haagse kust

Langs de Haagse kust komen dertig nieuwe stranddouches, dertien komen op Scheveningen en zeventien op het Zuiderstrand. De eerste stranddouche is verleden week op Scheveningen geplaatst. 

De oude stranddouches waren na meer dan 25 jaar aan vervanging toe. De nieuwe exemplaren zijn voorzien van een dubbele douchekop en zijn zo ingesteld dat verspilling van water zoveel mogelijk wordt voorkomen. Bijzonder is ook de tapkraan, zodat tijdens het douchen een flesje water kan worden gevuld. De vervanging van de stranddouches is onderdeel van het programma Toekomst Scheveningen Badplaats.

Niet alleen worden er nieuwe douches geplaatst. Het aantal wordt ten opzichte van vorige jaren ook uitgebreid. De komende weken worden de douches vervangen op de bestaande locaties, aansluitend volgen de nieuwe locaties. 

Anne Mulder is stadsdeelwethouder Scheveningen. Hij nam woensdag 20 april de eerste douche in gebruik door een flesje water te tappen. Mulder is blij met de nieuwe duurzame douches. "Het strandseizoen is weer begonnen. Als gemeente doen we er alles aan om te zorgen dat het fijn verblijven is aan onze kust. Voor onze inwoners, toeristen en ondernemers. Hier horen goede voorzieningen bij zoals bijvoorbeeld ons Meldpunt Overlast, stranddouches, fietsenstallingen en afvalbakken."

Aan het einde van het strandseizoen in oktober worden de stranddouches weer weggehaald.


Met elkaar ideeën delen tijdens Stadmakersfestival 

Den Haag staat vrijdag 13 mei in het teken van het Stadmakersfestival. Tijdens dit festival in de Fokkerterminal aan de Binckhorstlaan ontmoeten Haagse stadmakers, organisaties, ambtenaren en inwoners elkaar. Ze delen ideeën, gaan samenwerkingen aan en leren meere over Samen Stadmaken.

Uit de ruim 30 programmaonderdelen, georganiseerd door stadmakers, ondernemers en ambtenaren, stellen bezoekers hun eigen festivalprogramma samen. Start met een ochtendexcursie in een stadsdeel, lunch in de middag met andere stadmakers, breng een bezoek aan het pop-up Stadmakersloket en volg verschillende inspiratiesessies en workshops.
Het volledige festivalprogramma wordt mogelijk gemaakt door een groep actieve stadmakers en tientallen stadmakersinitiatieven. Stadmakers zijn initiatiefnemers, betrokken creatievelingen en sociale ondernemers die zich inzetten voor een leefbare en mooiere stad. Dit doen ze bijvoorbeeld door het opzetten van maatschappelijke initiatieven of door te werken aan maatschappelijk projecten.
Het Stadmakersfestival is er voor iedereen die zich betrokken voelt bij de ontwikkeling van de stad. Stadmakers zijn van grote meerwaarde voor Den Haag. Ze dragen met hun initiatieven en projecten bij aan de levendigheid, duurzaamheid, lokale economie en verbinding in de wijken. Tijd: 12.00 - 18.00 uur. Festivalprogramma en aanmelden: haagsestadmakers.nl

Wethouder Anne Mulder tapt een flesje water.