Kinderen leren spelenderwijs beter Nederlands spreken en schrijven.
Kinderen leren spelenderwijs beter Nederlands spreken en schrijven. (Foto: Dick Muijs)

Oud helpt jong met Nederlandse taal

Begin april is project WIJS van start gegaan waarbij ouderen uit de wijk kinderen helpen met de Nederlandse taal. WIJS is een samenwerking tussen HECHT, Inclusion4all en diverse scholen.

Dick Muijs

Voor een aantal kinderen in de wijk is Nederlands niet de moedertaal. Tijdens de lockdowns liepen zij een grotere taal chterstand op. WIJS biedt deze kinderen de kans om samen met vrijwilligers uit de wijk aan de slag te gaan met de Nederlandse taal. Dat gebeurt op een speelse manier. Op 4 april is gestart met de eerste groep. De begeleiders zijn enthousiast. 

WIJS is voor kinderen uit groep 3, 4, 5 en 6 van de basisschool die wel wat extra hulp kunnen gebruiken bij de Nederlandse taal. Zij worden begeleid door ouderen uit het stadsdeel die de Nederlandse taal goed beheersen. "Het is erg leuk om te doen, belangrijk dat de kinderen nu goed Nederlands leren om later kansen te krijgen in de maatschappij", zegt vrijwilliger Ingrid. De kinderen gaan tien keer op woensdagmiddag een uurtje lezen, spelletjes doen of huiswerk maken met ouderen die zich voor dit project hebben opgegeven. De ouders betalen tien euro voor tien middagen. WIJS wordt gesubsidieerd door de gemeente Den Haag. De lessen worden gegeven in het pand van Inclusion4all, Vuursteen 8. Aanmelden kan via de school. 

Oproep

Het project kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Wie het leuk lijkt om deze kinderen verder te helpen in de Nederlandse taal, kan zich aanmelden. Kijk voor meer informatie is te vinden op de website www.hecht-lvyp.nl/wijs of stuur een mailtje naar: wijs@hechtlvyp.nl