Johan Kox en zijn nicht met de foto van Wim Kox.
Johan Kox en zijn nicht met de foto van Wim Kox.

Naamgever straat heeft dankzij neef nu ook gezicht

Voor Johan Kox was het afgelopen zaterdag een bijzondere dag. Dankzij zijn inspanningen en de welwillendheid van de  bewoners werd een foto van zijn oom, Wim Kox, in de straat Koxwater in Ypenburg ophangen. Wim Kox, de naamgever van de straat, overleed in mei 1940 tijdens de slag om vliegveld Ypenburg.

Voor dit speciale moment kwamen Johan en zijn  nicht zaterdag naar Den Haag. Het was niet de eerste keer dat hij in de straat Koxwater was. Bij de onthulling van het straatnaambordje was hij destijds ook al aanwezig, samen met twee toen nog levende broers van Wim Kox en wat andere familieleden. 

Brabander Wim kwam al op de eerste oorlogsdag, op 10 mei 1940, om het leven tijdens de slag om vliegveld Ypenburg. Het Duitse leger wilde snel Den Haag veroveren om de koningin en regering gevangen te nemen. Door het hevige verzet van de soldaten op de vliegvelden Valkenburg, Ockenburgh en Ypenburg mislukte dit plan. 545 Nederlandse militairen kwamen hierbij om het leven. Wim die nog maar 19 jaar oud was, was één van hen. Wim Kox ligt begraven op het Militair ereveld Grebbeberg. De straat Koxwater in de Waterwijk in Ypenburg herinnert aan het offer dat Wim bracht. 

"Ik heb mijn oom nooit gekend, maar ik vind dat hij nooit vergeten mag worden", vertelt Johan. Omdat hij zijn oom na al die jaren een gezicht wilde geven, leek het hem mooi als er ook een foto van hem in Koxwater kwam te hangen. In eerste instantie wilde Johan voor alle militairen die bij de slag om vliegveld Ypenburg zijn gesneuveld en naar wie een straatnaam is vernoemd een foto laten maken. Johan schreef onder andere gemeente Den Haag en Defensie aan. "Ze vonden het een mooi initiatief, maar verder dan dit kwam het niet. Jammer!"

Johan liet het er echter niet bij zitten. De Eindhovenaar besloot willekeurig adressen in Koxwater aan te schrijven en zo te polsen of de bewoners het idee zouden steunen. "Ik wilde absoluut niets forceren. Het ging ook niet om mij", zegt de Eindhovenaar. In zijn brief vroeg hij de aangeschreven bewoners om de brief te  verspreiden onder hun buren. Om zo bekendheid aan het initiatief te geven.

Ook was hij zelf in 2021 in de straat in Ypenburg als eens een kijkje wezen nemen om te kijken of er een beschut plekje was waar de foto eventueel opgehangen zou kunnen worden. De brief kwam in handen van bewoner Rob Noppen. Samen met andere bewoners vond hij het meteen een sympathiek idee. Volgens de bewoners ademt heel Ypenburg historie uit. De foto van Wim Kox is daarop een mooie aanvulling, vinden ze.

Ze namen contact op het Johan. Met als resultaat dat de foto op aluminium en voorzien van een speciale coating zaterdag in het poortje in Koxwater kon worden opgehangen. Voor die plek is bewust gekozen omdat de foto daar niet in de volle zon hangt, maar er wel verlichting is. 

Johan is blij dat de foto die vlak voor de oorlog van zijn oom is gemaakt een plekje heeft gekregen. "Het is tevens een geschenk aan alle bewoners. Zo kunnen zij zien wie Wim Kox was."

De foto wordt onder toezicht van Johan Kox in het poortje opgehangen.