Buurtkind Mark test tijdens de opening van de samenspeelplek in de Verademing de nieuwe speeltoestellen samen met zijn begeleidster en wethouder Kavita Parbhudayal.
Buurtkind Mark test tijdens de opening van de samenspeelplek in de Verademing de nieuwe speeltoestellen samen met zijn begeleidster en wethouder Kavita Parbhudayal. (Foto: gemeente Den Haag/Henriëtte Guest)

Eerste vier samenspeelplekken opgeleverd in Den Haag

Het stadsbestuur investeert in totaal 1 miljoen euro in vernieuwing en vervanging van speelplekken en in het toegankelijker maken van speelplekken voor kinderen met een beperking. Verspreid over de stad wordt ook een aantal samenspeelplekken ingericht. De eerste vier zijn inmiddels opgeleverd.

De samenspeelplekken zijn te vinden in wijkpark De Verademing in stadsdeel Segbroek, in het Melis Stokepark en in de Baambruggestraat, beide in stadsdeel Escamp, en aan de Katschiplaan in Leidschenveen-Ypenburg. Nummer vijf staat op stapel. Die komt aan het Oranjeplein in stadsdeel Centrum.  

Den Haag telt ruim 590 speelplekken. De speelplekken die de gemeente in beheer en onderhoud heeft, zijn over het algemeen ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. "Toch doen we daar nog een schepje bovenop, want verspreid over de stad richten we er een aantal in als samenspeelplekken: speelplaatsen die extra zijn aangepast om de speelwaarde en toegankelijkheid voor kinderen met een beperking te verhogen. Samen leven begint met samen spelen”, aldus wethouder Kavita Parbhudayal, coördinerend wethouder voor toegankelijkheid. Bij de samenspeelplekken worden speeltoestellen geschikt gemaakt voor ‘inclusief spelen' en rul zand wordt vervangen door een ondergrond die geschikt is voor het gebruik van hulpmiddelen, zoals rolstoelen. Parbhudayal: "In een stad is het van vitaal belang dat we sociaal met elkaar omgaan. Mensen met een beperking willen geen uitzondering zijn, maar aangesproken worden op hun kracht en talenten. Een speeltoestel moet een uitdaging zijn en geen hindernis."