De zes achtkamerwoningen waarin nu Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen stonden leeg
De zes achtkamerwoningen waarin nu Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen stonden leeg (Foto: Dick Muijs)

Opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Koolwitjelaan

Door de oorlog in Oekraïne zijn miljoenen mensen op de vlucht. Sinds vandaag, woensdag 30 maart, worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in een aantal woningen aan de Koolwitjelaan in Ypenburg. Er is plek voor 48 vluchtelingen en ze blijven er ongeveer zes maanden wonen. 

Dick Muijs

De zes achtkamerwoningen aan de Koolwitjelaan stonden leeg. De statushouders die hier eerst woonden, zijn verhuisd naar andere plekken in de stad. Uiteindelijk worden deze woningen, net als de andere woningen in dit blok, verbouwd tot sociale huurwoningen. Ze zijn voor gezinnen en alleenstaanden, waarvan een deel statushouder is. Tot die tijd vangt de gemeente er Oekraïense vluchtelingen op. De gemeente heeft de direct omwonenden van de Koolwitjelaan per brief geïnformeerd. Inmiddels heeft er ook een inloopbijeenkomst over de opvang van vluchtelingen plaatsgevonden. Er volgt nog een informatiebijeenkomst over de toekomstplannen van de huisvesting aan Koolwitjelaan op donderdag 7 april. 

Aan het Hennegras 70 in de wijk De Bras wordt een tweede locatie in gereedheid gebracht voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om een leegstaand gebouw van Staedion. Bewoners hebben hierover een brief ontvangen en ontvangen nog een uitnodiging voor een inloopbijeenkomst.

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor nog meer opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Den Haag. 

Meer informatie is ook te vinden op dwww.denhaag.nl/oekraine of telefonisch: 070-3538024 (8.30 tot 17.00 uur)