Afbeelding
(Foto: privéfoto)

Digitaal

Een poos geleden maakte Ziggo bekend, dat radio luisteren via de kabel alleen nog digitaal kan. Geen denken aan om mijn good old Marantz af te danken omdat ie niet digitaal is. Als doekje voor het bloeden heeft Ziggo de QE317 in de aanbieding. Een slim apparaatje waarmee een analoge radio digitaal kan worden opgepimpt.
Omdat de handleiding ervan voor mij abracadabra is, schakel ik mijn schoonzoon in. Na gestoei met kabels, connectoren en splitters volgt het scannen van de zenders en komt er zowaar geluid uit mijn Bose boxen. Wel waarschuwt Bart, dat er een versterker nodig is vanwege de vele splitters die het signaal verzwakken.
De volgende dag loopt mijn digitaal luisterplezier een deukje op omdat het geluid af en toe hapert. Dan maar een Ziggomonteur inschakelen. Bij het aanschouwen van de hoeveelheid kabels in en achter het TV-meubel, glimlacht hij. Na een poos heeft vakman Dennis de klus geklaard. Alles oké.
Helaas laat de QE het kort nadien afweten. 'Geen signaal', meldt het display. Omdat ie al eerder kuren had vertoond, stuur ik 'm retour en bestel ik een nieuwe. Uiteraard had ik aantekeningen gemaakt waardoor het opnieuw aansluiten een peulenschil is. Het installeren is andere koek, maar wonderwel lukt het me geluid te krijgen. Onmiddellijk herken ik Vivaldi's Quattro Stagioni op NPO4. Een genietmomentje.
Na een onbekommerde nachtrust zet ik s morgens de radio aan. Stilte. 'Geen signaal' meldt het display. Geïrriteerd retourneer ik het slimme apparaatje en bestel ik een nieuwe. Na bezorging roep ik voor de zekerheid Dennis te hulp. De volgende dag komt hij na werktijd met een speciaal kabeltje op de proppen. Na hocus pocus met draden en connectoren verklaart hij het probleem definitief verholpen. Chapeau voor Dennis, want ook na een maand heb ik nog steeds puntgaaf geluid.