De eerste units zijn gearriveerd. Wethouder Arjen Kapteijns en Martijn Balster waren erbij aanwezig.
De eerste units zijn gearriveerd. Wethouder Arjen Kapteijns en Martijn Balster waren erbij aanwezig. (Foto: Jan van Es)

Eerste woonunits voor tijdelijke huisvesting van kwetsbaren zijn geplaatst in Leidschenveen

Wethouder Martijn Balster en Arjan Kapteijns namen vrijdag 24 maart de eerste woonunits aan de Henri Faasdreef officieel in ontvangst. Deze units zijn bestemd voor mensen die in de maatschappelijke opvang wonen en wachten op een reguliere huurwoning.

Dick Muijs

Op het leegstaande terrein aan de Oude Middenweg en Henri Faasdreef komen tijdelijke huurwoningen. Het worden verplaatsbare, duurzame wooneenheden. Ze blijven hier ongeveer drie jaar staan totdat het terrein definitief wordt ingericht. 

In totaal komen er zeventig woonunits. Hierin  komen mensen te wonen die nu nog in een maatschappelijk opvang wonen, maar in staat zijn om zelfstandig te gaan wonen. Ze wachten op een sociale huurwoning, maar door de woningnood is die voorlopig nog niet in zicht. Ondertussen houden ze een plek in een instelling voor andere kwetsbaren bezet. De eerste bewoners krijgen over ongeveer twee manden de sleutel van hun tijdelijke woning aan de Henri Faasdreef. 

Zoektocht

Het stadsbestuur heeft in oktober 2021 het Doorbraakplan Huisvesting Zorgdoelgroepen en Statushouders gepresenteerd. Hierin staat beschreven wat het college eraan wil doen om de komende tijd extra woonplekken voor deze doelgroep te realiseren. Er moeten zo'n 1300 woningen voor kwetsbare inwoners worden gevonden. Het stadsbestuur zoekt nu samen met buurten, wijken en (zorg) partners in de stad. De gemeente zet in op kleinschalige projecten die verspreid worden over de stad. Het 'wijkje' aan de Henri Faasdreef is er één van. Twee andere plekken waar woningen voor deze doelgroep komen zijn: het Willem Dreeshuis in de Haagse Bomenbuurt en het Loosduinse Hof in Loosduinen. 

Op het leegstaande terrein aan de Henri Faasdreef worden de woonunits gestapeld en geschakeld op zogeheten platformeilanden. Per platformeiland komen er 14 tijdelijke woningen, in totaal 70 op 5 eilanden verbonden door loopbruggen die uitkomen op een parkeerterrein met gezamenlijke bijgebouwen. Door de opzet met vijf wooneilanden en loopvlonders is er tijdelijke woonwijk gecreëerd. De eenkamerwoningen zijn gestoffeerd, met een getegelde badkamer, volledig ingerichte keuken met inductiekookplaat en koelkast en een leef-en slaapruimte. Ze zijn duurzaam met een hoog wooncomfort, label A energie index en een warmtepomp die het binnenklimaat regelt.

De woonunits aan de Henri Faasdreef in Leidschenveen zijn aanpasbaar, flexibel en verplaatsbaar. Daardoor zijn de woonunits opnieuw te gebruiken. De komende 20 jaar kunnen ze worden ingezet op diverse locaties in de stad.


Leerlingen De Fontein bakken pannenkoeken voor bewoners woonzorgcentrum

Nationale Pannenkoekendag ging dit jaar niet onopgemerkt voorbij aan de bewoners van Het Verkeerstorenhuis in Nootdorp. Tijdens de vijftiende editie op vrijdag 18 maart bakten de leerlingen uit groep 7 van Octantschool Fontein uit Ypenburg er wel honderd voor de bewoners van het woonzorgcentrum. Het werd een geslaagde middag, die volgens zowel leerlingen als bewoners zeker voor herhaling vatbaar is.

De zonnige dag begon buiten met het zingen van het pannenkoekenlied en het bijbehorende dansje. De kinderen straalden tijdens hun optreden en de bewoners reageerden enthousiast met een applaus. Hierna gingen de kinderen aan de slag met het versieren en dekken van de tafels en het bakken van de pannenkoeken. Buiten stonden er allerlei spelletjes uitgestald, zo hoefde niemand zich in de tussentijd te vervelen. Er werd touwtje gesprongen, jeu de boules gespeeld en gekleurd. De kinderen en de bewoners genoten zichtbaar van elkaars gezelschap. 

Ondertussen werden er ruim honderd pannenkoeken gebakken door de kinderen van basisschool de Fontein. Gezamenlijk hebben de kinderen en de bewoners genoten van de heerlijke pannenkoeken met stroop of poedersuiker. Kortom, een geslaagde middag. Zowel de leerlingen als de bewoners van het woonzorgcentrum zouden het leuk vinden om vaker iets met elkaar te gaan doen. Wie weet brengen leerlingen van de Fontein binnenkort wel weer een bezoekje aan woonzorgcentrum Het Verkeerstorenhuis in Nootdorp.




Terwijl de pannenkoeken werden gebakken, deden de leerlingen allerlei spelletjes.