Wethouder Hilbert Bredemeijer en Chris Schram van de Willemsvaart op de plek waar de haven komt
Wethouder Hilbert Bredemeijer en Chris Schram van de Willemsvaart op de plek waar de haven komt (Foto: Valerie Kuypers)

Aanleg nieuwe haven bij CS start in april

In april wordt begonnen met de aanleg van een haven langs de Prinsessegracht, op de hoek met de Bezuidenhoutseweg, vlakbij Station Den Haag Centraal. Als alles volgens plan verloopt kunnen de rondvaartboten hier volgend voorjaar al aanleggen. Wethouder Hilbert Bredemeijer (buitenruimte) lichtte donderdag 10 maart de plannen toe. Ook schreef hij meteen een prijsvraag uit voor een naam voor de nieuwe haven.

De locatie wordt een aanlegplek en opstapplek voor kleine boten, zoals roeiboten, sloepen en kano's.  Ook rondvaartboten kunnen er aanmeren. Toeristen die met de trein komen, kunnen zo vanuit de trein een vaartocht door het centrum van Den Haag maken.
Het bekende kunstwerk Gerrie de Kraai, voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten,  is al een aantal meter verplaatst in voorbereiding op de werkzaamheden.

Prijsvraag

De nieuwe haven heeft nog geen naam. Daarvoor is een prijsvraag uitgeschreven. "Ik verwacht creatieve namen. Namen die passen bij het groene gebied van de Koekamp of namen die passen bij de internationale stad van Vrede & Recht. Hier vlakbij is er al de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Zelf dacht ik al aan de Ad Havermans-haven, naar de onlangs overleden voormalig burgemeester van Den Haag. Kom maar op met die inzendingen!” zegt Bredemeijer. Iedereen kan een inzending sturen naar havencs@denhaag.nl. Een jury beoordeelt de namen.
Bij de plek van de nieuwe haven staat nu nog een transformatorhuisje. De gemeente Den Haag is in gesprek met Stedin om de trafo uit het huisje te plaatsen. Zo komt het huisje vrij voor het informatiepunt. Deze werkzaamheden starten na de aanleg van de haven. Het doel is om het hele project in het voorjaar van 2023 klaar te hebben.


UB40, DI-RECT en Maan naar Parkpop

De eerste namen voor Parkpop zijn bekend. UB40 met Ali Campbell, DI-RECT, Maan, Kevin & The Animals, Goldband en Froukje treden op tijdens de 40ste editie. Het gratis festival vind dit jaar plaats op zondag 12 juni op het Malieveld.

Na bijna drie jaar radiostilte is het dit jaar eindelijk tijd voor de jubileumeditie van Parkpop op een nieuwe locatie. "We hebben helaas ons jubileum twee keer moeten uitstellen door corona maar dit jaar gaan we het eindelijk vieren met een geweldig programma. We kijken er naar uit om op 12 juni opnieuw te laten zien waarom Den Haag de muziekstad van Nederland is!'' zegt festivaldirecteur Guus Dutrieux.

Bij een jubileumeditie hoort een band van wereldformaat. Dat is de organisatie gelukt met het vastleggen UB40. Met de unieke stem van frontman Ali Campbell heeft de Engelse reggae- en popgroep meerdere hits als ‘Red Red Wine' en ‘Food For Thought' gescoord. Ze verkochten meer dan zeventig miljoen platen. Dit jaar laat Ali Campbell nogmaals zijn kunsten tijdens Parkpop op het Malieveld zien. 

En ook voor Di-rect zullen veel liefhebbers op zondag 12 juni naar het Malieveld komen. De Haagse band is bekend van talloze Top 40-hits als ‘Soldier On', ‘Where We Belong' en ‘Devil Don't Care'. Ook Goldband is van Haagse origine. In 2019 stormde Goldband de muziekindustrie binnen met hun elektronische sound en meeslepende teksten over liefde, hun stad en helemaal stukgaan. 


Pioniers gezocht

Twintig jaar geleden werd Leidschenveen-Ypenburg een stadsdeel van de gemeente Den Haag. Mooi moment om terug te blikken. Hoe verging het destijds de eerste bewoners van deze Vinex-wijk? Wat herinneren ze zich nog van die eerste tijd? Zijn ze gebleven of wonen ze nu ergens anders? Vindt u het leuk om uw verhaal te vertellen? Stuur dan een mailtje met uw contactgegevens naar: redactie.ph@uitgeverijwestmedia.nl, vermeld bij het onderwerp 'pioniers Leidschenveen-Ypenburg'

Impressie haven