Wethouder Arjen Kapteijns roept gedupeerden die hulp nodig hebben, op zich bij de gemeente te melden.
Wethouder Arjen Kapteijns roept gedupeerden die hulp nodig hebben, op zich bij de gemeente te melden. (Foto: Martijn Beekman)

Hulp bij afwikkeling schulden voor gedupeerden toeslagenaffaire

Veel gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben schulden gemaakt doordat ze in de financiĆ«le problemen kwamen door de terugvorderingen van de Belastingdienst. Ouders die hiervan de dupe zijn geworden, kunnen bij Sociale Banken Nederland (SBN) terecht voor het oplossen van hun private schulden. 

Het aantal schuldeisers kan oplopen tot 60 of meer. De totale schuldenlast bevindt zich veelal tussen de 20.000 en 40.000 euro. Daarnaast zijn er uitschieters van meer dan 100.000 euro. Het gaat om private schulden uit de periode tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021.
SBN is door de Herstel Toeslagen gemandateerd om het Besluit betalen private schulden uit te voeren. Private schulden zijn schulden bij organisaties die geen overheidsorganisatie zijn. Bijvoorbeeld banken, zorgverzekeraars, incassobureaus, woningbouwverenigingen, sportscholen, energiebedrijven en webshops. Dat kunnen onbetaalde rekeningen of gemiste betalingen zijn. Maar ook de kosten voor het niet betalen, zoals de wettelijke rente en de incassokosten.
Een private schuld is geen schuld bij de Belastingdienst of de overheid. SBN is de uitvoeringsorganisatie waarbij 23 kredietbanken zijn aangesloten. Er is een compleet nieuwe organisatie opgetuigd die belast is met het oplossen van de private schulden vanuit de brede hersteloperatie vanuit het Ministerie van Financiƫn. De Kredietbanken hebben ruime ervaring in het afhandelen van schulden.

De gemeente Den Haag ondersteunt al een grote groep gedupeerden. Van de 210 Haagse gedupeerden die geholpen worden zijn inmiddels 120 dossiers ingediend en afgewikkeld. Wethouder Arjen Kapteijns roept nu gedupeerden, die alsnog hulp nodig hebben, op zich bij de gemeente te melden. "Door gedupeerden te helpen bij hun private schulden zorgen we voor rust en verlichting van problemen die deze mensen de afgelopen jaren onterecht hebben moeten ondergaan. Met deze omvangrijke operatie zijn de gedupeerden weer een stap dichterbij een schuldenvrij bestaan", zegt Kapteijns.
De schuldenlast is voor een groot aantal gedupeerden niet te overzien. Vooruitlopend op de private schulden aanpak via SBN zijn Haagse gedupeerden, die begeleiding hebben gevraagd aan de gemeente, allemaal benaderd met de vraag of zij ook geholpen willen worden met het in kaart brengen van hun schulden. Gedupeerden die de Catshuisregeling hebben ontvangen en hulp willen bij het indienen van hun private schulden kunnen het telefoonnummer voor gedupeerden van de affaire kinderopvangtoeslag bellen (070- 3537573) of een e-mail sturen (hulpgedupeerden@denhaag.nl).