Dit hondenlosloopgebied in Leidschenveen is volgens Partij voor de Dieren een mooi voorbeeld van hoe het niet moet.
Dit hondenlosloopgebied in Leidschenveen is volgens Partij voor de Dieren een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. (Foto: Partij voor de Dieren)

'Hondenlosloopgebieden moeten veiliger'

Partij voor de Dieren in Den Haag heeft het initiatiefvoorstel ‘Den Haag loopt los' gelanceerd. De Haagse fractie is al lange tijd van mening dat het welzijn van honden in Den Haag moet verbeteren en vraagt om een jaarlijkse evaluatie van het hondebeleid. 

Het huidige beleid stamt uit 2013. "Het verouderde beleid laat zien dat honden geen prioriteit zijn voor andere politieke partijen", aldus PvdD-raadslid Robin Smit.
Honden moeten natuurlijk gedrag kunnen vertonen, zo pleit de partij. De hondenlosloopgebieden laten het duidelijkst zien hoe het ervoor staat met de inspanningen van de gemeente voor de hond. Uit een enquête van de Partij voor de Dieren onder ruim 100 respondenten blijkt dat bestaande losloopgebieden niet veilig genoeg. In Leidschenveen is een in het oog springend voorbeeld (zie foto) te zien van een hondenlosloopgebied dat volgens de partij goed illustreert wat er fout gaat in het gemeentelijke beleid. Raadslid Smit (PvdD): "Veel hondenlosloopgebieden zijn niet omheind en liggen naast drukke wegen. Hierdoor gebeuren er regelmatig ongelukken. Dit moet anders, en dit kán anders."
De voortdurende strijd voor verbetering van het hondenbeleid begint volgens Partij voor de Dieren wel haar vruchten af te werpen. Zo is recent op initiatief van de partij 50.000 euro vrijgemaakt voor de realisatie van een veilig en omheind hondenspeelveld in Loosduinen. Ook komt er een veilig omheinde speelplek voor honden in de Binckhorst. Raadslid Smit (PvdD): "We blijven echter strijden voor een hondenbeleid dat rekening houdt met het hondenwelzijn." En dat is voor Smit pas bereikt als alle losloopgebieden veilig zijn, en aantrekkelijk voor honden. Ook vindt de partij dat de gemeente Den Haag ieder jaar het hondenbeleid moet evalueren.