Henk en Hennie Kluft voelen zich na al die jaren op 'hun plek' in Ypenburg. "Het is hier heerlijk wonen, en je hebt ook nog eens veel ruimte.
Henk en Hennie Kluft voelen zich na al die jaren op 'hun plek' in Ypenburg. "Het is hier heerlijk wonen, en je hebt ook nog eens veel ruimte. (Foto: Frans Limbertie)

Pionier in Leidschenveen-Ypenburg

'Zo'n hele nieuwe wijk sprak ons enorm aan'

Ze waren de eerste bewoners in Leidschenveen-Ypenburg. Een Vinex-wijk met een supermarkt in een noodgebouw en verder nauwelijks voorzieningen. In de jaren die volgden zagen ze de paar straten in een verder lege polder uitgroeien tot een volwaardig stadsdeel van Den Haag. Hoe kijken ze terug op die periode waarin ze door het zand naar hun voordeur moesten ploeteren en hun kinderen les kregen in noodgebouwen? Hebben ze er het woongeluk gevonden dat ze zochten? Deze week vertellen Henk en Hennie Kluft over hun eerste tijd in Leidschenveen-Ypenburg.

Frans Limbertie

Wanneer we het over pioniers in Leidschenveen-Ypenburg hebben, zijn Henk en Hennie daar misschien wel het beste voorbeeld van. Zij zijn als het ware de eerste bewoners van dit stadsdeel van Den Haag, dat bij de oprichting in 1997 nog onder Rijswijk viel. Het stel kocht hun eengezinswoning aan de Douglaslaan in 1997 vanaf de bouwplaat en kwam er samen met hun drie zoons, toentertijd 12, 15 en 17 jaar oud, op 17 juli 1998 definitief wonen. “Toen kregen we de sleutel”, zegt Hennie. Ze weet het nog goed, de datum staat in haar geheugen gegrift. “Het was hier allemaal braakliggend terrein”, vervolgt Henk. “Ik weet nog dat ik met mijn brommertje via een klein wit tunneltje onder de A4 naar de brandweer in Rijswijk ging, waar ik toen werkte. Er was nog geen bestrating, geen straatlicht of stoep, alles was pikkedonker. Als ik voor een 24-uurs dienst morgens om half 8 de deur uit ging en de volgende ochtend om half 9 weer thuis kwam was het heel bijzonder om te midden van andere woningen in het groen ons eigen huis te zien.”   

Hiervoor woonden Henk en Hennie in het Haagse Laakkwartier. “We hebben daar altijd met veel plezier in de Haverschmidtstraat gewoond. Een leuke en gezellige buurt waar je veel contacten had. Maar omdat we graag wat groter wilden gaan wonen en vonden dat Laakkwartier als wijk wat achteruit begon te gaan, besloten we ons te richten op nieuwbouwwoningen in Rijswijk. Voornamelijk omdat we daar eerder hadden gewoond en we dat wel als prettig hadden ervaren.”

Veel ruimte

Nieuwbouw sprak Henk en Hennie wel aan. Ze schreven zich in maar kwamen er helaas niet voor in aanmerking. Toen Ypenburg op hun pad kwam, waren ze onmiddellijk onder de indruk van de mogelijkheden die daar lagen. “Er was zoveel ruimte. Niet te vergelijken met Laakkwartier waar alles heel dicht op elkaar was. En natuurlijk de ervaring om het hele bouwproces vanaf het begin mee te maken. Echt geweldig! We hebben het hele proces vanaf het begin met foto's vastgelegd”, vertelt Henk.” Het werd uiteindelijk de juiste keuze voor beiden. Hennie wil dan ook voorlopig niet weg. “Ik ben gewend aan dit fijne buurtje. Je kent de mensen goed en ik ervaar hier het  thuisgevoel.“ Op de eerste etage heeft Henk zelf van drie slaapkamers twee grote slaapkamers gemaakt en op zolder is er ook nog een slaapkamer plus ruime hobbykamer, waar Hennie alle ruimte heeft voor het maken van haar knuffels. “Enkele pasgeboren baby's hier in de straat krijgen er eentje”, roept ze enthousiast. 

Wat anders

Hoewel Henk het met zijn vrouw eens is, staat hij toch open voor wat anders. “In Nootdorp staan mooie en luxe appartementen. Daar woont een van onze zoons. Zou dus een optie kunnen zijn.” Net als Alphen aan de Rijn overigens waar een andere zoon woont, laat hij ook nog weten. “Zo'n stap kun je beter nemen voordat het straks echt nodig is, als je bijvoorbeeld geen trappen meer zou kunnen lopen. Voorlopig hebben we nog wel tijd om daar rustig over na te denken.”

Afstandelijker

Ypenburg viel voor de door de provincie voorgeschreven gemeentelijke herindeling in 2002 onder de gemeente Rijswijk en werd daarna gewoon een Haagse wijk. Hoe vonden ze dat? Henk geeft aan dat het eerst allemaal wat kleinschaliger was toen Ypenburg nog onder Rijswijk viel. “Toen dit definitief een Haagse wijk was geworden werd het wat afstandelijker. Ik denk dat een groot deel van de inwoners die annexatie liever niet gehad. Hiermee ging het aantal inwoners in Rijswijk in een klap aanzienlijk naar beneden.”

De sociale betrokkenheid in Ypenburg is volgens Henk wel groot. Sinds kort heeft hij de sleutels van de ondergrondse containers. “Op het moment dat mensen spullen naast de containers leggen kan ik de container openen en die er in gooien. Ook zorg ik dat de containers een beetje schoon blijven. Ik vind het van belang om je wijk een beetje netjes te houden. Dat hoort zo vind ik.”

Oproep

Vindt u het leuk om uw verhaal over die eerste tijd in Leidschenveen-Ypenburg te vertellen? Stuur dan een mailtje met uw contactgegevens naar: redactie.ph@uitgeverijwestmedia.nl, vermeld bij het onderwerp 'pioniers Leidschenveen-Ypenburg'