Isabel van Selms bij haar eigen werk in bibliotheek Ypenburg.
Isabel van Selms bij haar eigen werk in bibliotheek Ypenburg. (Foto: Dick Muijs)

Isabel van Selms exposeert in bieb

Maar liefst 25 aquarellen van de Ypenburgse kunstenares Isabel van Selms zijn tot 1 mei te bezichtigen in bibliotheek Ypenburg aan de Schrabber 8. Van Selms haalt haar inspiratie uit de natuur. 

Dick Muijs

"De natuur is overal aanwezig", vertelt ze. "Ik zoek op allerlei plekken bewust naar schilderobjecten: bij de groenteman, op de markt, in een tuincentrum, fietsend langs de spoorbaan of lopend over een bospad." Maar ook stadsgezichten hebben haar interesse. Isabel gebruikt altijd één onderwerp voor haar aquarel. In veel aquarellen zorgt zij voor diepte door de naam van het onderwerp op de achtergrond te plaatsen. De letters plaatst zij in dezelfde kleuren, maar dan van licht naar donker en van groot naar klein. 

De houdbaarheid van het onderwerp vindt zij erg belangrijk. "Elke aquarel toont de groente, vrucht, plant of bloem op z'n best, met die paar rotte plekjes op die kweeperen erbij bijvoorbeeld." Ronde vormen, zoals in een bloembol, benadrukt zij graag met een mooi glimmend effect. Dat doet ze met een combinatie van aquarelverf en Arabisch gom, waardoor dat speciale effect ontstaat wat de aquarel zo uniek maakt. "Ik streef naar perfectie in mijn werk, en ben dus niet snel tevreden."  Ook de compositie speelt een belangrijke rol in haar werk. "De Turkse muts heeft een grote vorm, dus gebruik ik daarvoor een flink formaat blad. Ook de amaryllisbollen staan op een groot papier, juist om een heerlijk contrast te creëren met de worteltjes."

Isabel volgde op de Academie voor Beeldende Kunsten in Breda de opleiding Monumentale Vormgeving. Zij heeft al vele exposities op haar naam staan. Ruim 40 jaar gaf zij les als tekendocente op middelbare scholen. Tegenwoordig geeft ze cursussen in haar eigen atelier.