Leerlingen bekijken de maquette van het luchthavengebouw.
Leerlingen bekijken de maquette van het luchthavengebouw. (Foto: Astrid Abbing)

Voorbereiding op de herdenking

De Slag om Ypenburg wordt jaarlijks op 10 mei herdacht bij de monumenten aan het ILSY-plantsoen en het Böttgerwater. Leerlingen van OBS de Notenkraker en OBS Ypenburg zijn betrokken bij de herdenking bij het monument van de Grenadiers en Jagers. In voorbereiding op de herdenking brachten leerlingen van groep 7 en 8 een bezoek aan de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg (HVBY). 

In de Curtiss Corner van het Piet Vink centrum heeft de Historische Vereniging een expositie ingericht over het verhaal van 10 mei 1940. Aan de hand van een vragenkaart gingen de leerlingen op zoek naar antwoorden. Vrijwilligers van HBVY gingen met de leerlingen in gesprek en beantwoorden hun vragen. Maquettes werden bekeken en helmen gepast. De makers van de vele modelvliegtuigjes werden bestookt met vragen over de luchtvaart.

Leiderschap

Aanvullend werd in de klas een les gegeven over leiderschap. Hebben we leiders en regels nodig? Kunnen kinderen ook leiders zijn? Dit leidde, mede in relatie tot de oorlog in de Oekraïne, tot prachtige discussies en mooie gesprekken. Op school werken de leerlingen verder aan gedichten en tekeningen die op 10 mei worden tentoongesteld. In beide scholen is door HVBY een kennishoek ingericht met informatie over de Slag om Ypenburg. 

Ook kregen de leerlingen op school bezoek van twee grenadiers. Zij vertelden over hun uitzending tijdens vredesmissies in onder andere Afghanistan. Leerlingen waren onder de indruk en stelden vele vragen. 

Deze week wordt er nog een escaperoom in de klas gedaan over oorlogsheld George Maduro en de strijd om Dorrepaal bij de Vliet, zodat ze op 10 mei hun eigen verhaal over de Slag om Ypenburg kunnen vertellen.