Afbeelding
(Foto: pixabay)

Zo geeft de gemeente Den Haag toch energiesteun aan studenten

Algemeen

In Den Haag kunnen studenten dankzij een voorstel van D66 nu energiesteun aanvragen bij de gemeente. Den Haag is daarmee de eerste en de enige gemeente die dat mogelijk maakt op. 

De rijksoverheid schiet lagere inkomens met grote energiekosten te hulp met een energietoeslag, maar studenten worden buitengesloten. Dankzij een voorstel van D66-raadslid Yousef Assad krijgen studenten in Den Haag nu toch recht op steun. 

Geen extra geld

De rechter heeft al bepaald dat studenten niet uitgesloten mogen worden van de energietoeslag. Maar het Rijk heeft nog geen extra geld beschikbaar gemaakt, waardoor de gemeenten geen energietoeslag kunnen uitkeren aan studenten. 

Toetsing

Gemeenten kunnen studenten wél helpen via de individuele bijzondere bijstand, maar als studenten daar nu gebruik van maken wordt er van alles getoetst: hun studiefinanciering, inkomen, spaargeld, bezittingen. “Het resultaat daarvan is dat studenten uiteindelijk veel te weinig geld ontvangen en dus nog steeds in de financiële problemen zitten.” Assad daar iets op bedacht. Het stadsbestuur heeft de vrijheid om niet te toetsen aan deze voorwaarden, zogenoemde beleidsvrijheid. Het D66-raadslid heeft het college verzocht om gebruik te maken van deze bevoegdheid. “Dit is een grote stap voor studenten in Den Haag en daarbuiten. Ik hoop dat andere gemeenten meekijken, want we mogen nergens studenten in de kou laten staan”