Logeerhuis voor zieke daklozen geopend in Den Haag

RespijtHuis HouseMartin heeft op dinsdag 11 november de deuren geopend. In dit logeerhuis kunnen daklozen na een operatie of ziekte herstellen. 

Je huis verliezen, ziek zijn en nergens terechtkunnen. Na een operatie belanden mensen zonder thuis terug op straat. In een park in Den Haag lag dagenlang een man met een gebroken en gezet been. Een oude, zieke vrouw werd 's nachts in de regen op een bankje gevonden. 

Marie Anne van Erp kon het niet langer aanzien en besloot een stichting op te richten om een logeerhuis te realiseren. Een tijdelijk verblijf om uit te zieken, waar iemand net als thuis een kop thee of een warme kruik brengt. Na drie jaar is het plan werkelijkheidgeworden. Op 11 november is Respijthuis HouseMartin in Den Haag geopend met een mini symposium. Het is het eerste logeerhuis in Nederland voor zieke dakloze mensen.

In HouseMartin kunnen zij herstellen van een griep of revalideren na een operatie. Het RespijtHuis House Martin, mogelijk dankzij donaties van charitatieve fondsen, kerken en particulieren, bevindt zich in de Schilderswijk. Het is een laagdrempelige logeergemeenschap dat verzorging biedt aan maximaal vijf gasten. Aangestuurd door drie parttime coördinatoren voeren ongeveer veertig vrijwilligers in een huiselijke omgeving de verzorging uit. Er wordt samengewerkt met relevante dienstverleners en instanties in DenHaag.