De tijdelijke huisvesting van het stadsdeelkantoor in portacabins achter de C1000.
De tijdelijke huisvesting van het stadsdeelkantoor in portacabins achter de C1000. (Foto: HVBY)

Ypenburgers woonden tot hun schrik toch ineens in Den Haag

Onder grote politieke druk werd destijds besloten dat delen van de twee Vinex-wijken Ypenburg en Leidschenveen op 1 januari 2002 over zouden gaan naar gemeente Den Haag. De gemeenten Rijswijk, Nootdorp, Pijnacker en Leidschendam waren daar niet blij mee. En de nieuwe bewoners van de beide Vinex-wijken voerden hiertegen massaal actie. Ze zochten en vonden een nieuwe woning buiten Den Haag en vervolgens woonden ze toch in de gemeente die ze niet zelf hadden gekozen. 

Het begon al met alle problemen van nieuwe postcodes en soms ook nieuwe straatnamen. Woonde je bijvoorbeeld op het Verheulplantsoen dan had je verhuiskaarten gestuurd met het nieuwe adres in Rijswijk met postcode 2289 KE. Al die bekenden moesten voor 2002 opnieuw worden geïnformeerd over het nieuwe adres 2497 BS te Den Haag. Den Haag had gratis verhuiskaarten verpakt in een welkomgeschenk waar, naast een plattegrond van Den Haag, ook allerlei bonnen in zaten, die op verschillende locaties in Den Haag konden worden omgeruild. Het kwam mooi uit dat de 'nieuwe' Haagse bewoners vanaf januari 2002 met tramlijn 15 makkelijk naar Den Haag konden reizen.

Ook alle formele documenten gebaseerd op de inschrijving in het bevolkingsregister van de gemeente moesten worden aangepast. Voor het paspoort, ID-kaart of rijbewijs kon men wachten tot het moment dat ze verlopen waren. Uitkeringen door overheden en fondsen werden automatisch aangepast. Maar persoonlijk afgesloten hypotheken, verzekeringen, abonnementen en lidmaatschappen moest men zelf informeren. 

Vereniging Eigen Huis had uitgerekend dat de bewoners 350 euro aan extra kosten hadden. Gemeente Den Haag wilde de bewoners van de Vinex-wijken tegemoetkomen, door een gemeentekantoor op Ypenburg te openen dicht bij de bewoners, zodat zijn niet helemaal naar het Spui hoefden te reizen. Achter de C1000 was met portacabins een tijdelijk wit Staddeelkantoor neergezet, dat Burgemeester Deetman op 2 januari 2002 persoonlijk kwam openen.

De gemeente Den Haag moest in 2002 zorgen voor het legen van de afvalcontainers, waar Rijswijk bijvoorbeeld elke week langskwam voor het gft-afval kwam Den Haag om de week, het oud-papier was om de week door Den Haag eens in de vier weken. Dat was wennen.

Voorafgaand een de gemeentelijke herindeling bestond de angst bij menig bewoner dat hun gemeentelijke lasten en verzekeringskosten zouden gaan stijgen. De poliskosten gingen omhoog, omdat het Haagse Ypenburg in een andere risico-regio viel. De onroerend belasting steeg in het begin wel iets.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de dingen die op 1 januari 2002 veranderden. De Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg is benieuwd welke ervaringen de Ypenburgers zelf hebben gehad. En hoe denken zij nu na 20 jaar over gemeente Den Haag. Reacties per e-mail opsturen aan hvby@historischypenburg.nl.


Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg

Er kwamen ook nieuwe straatnamen