Ahmed El Hadioui vindt dat er, naast het Kaapseplein, ook andere plekken in Transvaal zijn die wel wat geld en aandacht kunnen gebruiken.
Ahmed El Hadioui vindt dat er, naast het Kaapseplein, ook andere plekken in Transvaal zijn die wel wat geld en aandacht kunnen gebruiken. (Foto: Jos van Leeuwen)

Bewoners zien kansen voor Transvaal

Een wijk met allure met de Paul Krugerlaan als een glorieuze entree naar Den Haag. Betrokken bewoners van de groep SamenTransvaal leggen de gemeente in een manifest uit hoe dat kan en stelden een lijst met verbeterpunten op. 

Jean Quist

Veel aandacht en geld gaat nu naar het Kaapseplein, zien Philip Dubbeldam en Ahmed El Hadioui van Bewonersorganisatie Transvaal Noord-Midden. Terecht, vinden de buurtvertegenwoordigers, want daar gebeurt veel wat actie vergt. Maar er zijn ook andere plekken in Transvaal die wel wat aandacht en geld kunnen gebruiken. Daarom pleiten Dubbeldam en El Hadioui ervoor om de hele wijk, net als Zuidwest, aan te wijzen als prioritair gebied. “Alleen zo kan Transvaal verbeteren”, stellen ze vast.

Niet dat er niets gebeurt; maar het is volgens Dubbeldam en El Hadioui vooral symptoombestrijding. De buurtvertegenwoordigers noemen als voorbeeld het Joubertplantsoen waar coffeeshops en theehuisjes voor ellende zorgen. "Waarom wordt daar niets aan gedaan", vraagt El Hadioui zich af. “Want je kan zo’n plein wel blijven herinrichten, maar de overlast blijft.” Die overlast is soms zo groot dat moedige wijkbewoners die niet meer de politie willen wachten, zelf de overlastgevers aanspreken.

En dan zijn er nog de schimmige bedrijfjes die het voor serieuze ondernemers erg moeilijk maken om bijvoorbeeld een winkeliersvereniging op te richten die hun belangen bij onder meer de gemeente behartigt, merkt Dubbeldam op. Want ondermijners die liever geen klanten over de vloer krijgen, hebben daar volgens hem geen enkel belang bij. Ze doen bijvoorbeeld ook geen moeite om vuilnis voor hun deur op te ruimen. “Als dat de norm wordt, doen andere ondernemers ook al snel geen moeite meer", aldus Dubbeldam. Hij vervolgt: "Net als arbeidsmigranten die toch al weinig binding met de wijk hebben. Die zetten zonder er verder bij na te denken hun overbodige huisraad op de stoep wanneer ze vertrekken. Als daar niets aan wordt gedaan, geeft dat een verkeerd signaal aan bewoners die tot dan van goede wil zijn geweest." El Hadioui hoort ook steeds vaker het woord ‘getto’ vallen, wanneer het over Transvaal gaat.

En dat terwijl bijvoorbeeld de Paul Krugerlaan met een gerichte en geschikte aanpak een glorieuze entree voor Den Haag kan worden, denkt Dubbeldam. Eén van de voorwaarden om het zover te krijgen: de gemeente moet de moeite nemen om daar met de bewoners over te praten. "En mogelijkheden bieden om alle plannen uit te voeren.”

D66 roept het stadsbestuur inmiddels op niet alleen oog te hebben voor de eigen plannen voor de wijk, maar ook de voorstellen van de wijkbewoners serieus te nemen. Maar gaat de gemeente dan ook wat met het manifest doen, vragen Philip Dubbeldam en Ahmed El Hadioui zich af.