Ook aan de bosranden worden nieuwe struiken geplant.
Ook aan de bosranden worden nieuwe struiken geplant. (Foto: hethaagsegroen.nl)

Dunnen voor een gevarieerder bos

Met goed beheer wordt het bos gezonder en mooier en komt er meer variatie in planten, bomen, vogels en insecten. Deze week wordt in de Scheveningse Bosjes begonnen met dunnen van het bos. 

www.hethaagsegroen.nl

Daarmee wordt volgens Albert-Jan van de Schreur, beleidsmedewerker grote groengebieden bij de gemeente, ruimte gemaakt voor mooie, oude bomen. "Er staan prachtige eiken en andere mooie oude bomen in het bos die moeten concurreren met andere bomen die eromheen staan, in de Scheveningse Bosjes is dat vooral esdoorn. Door die bomen weg te halen, geven we oude grote bomen weer ruimte en licht om gezond te blijven.” 

Voor meer variatie in het bos worden andere bomen terug geplant

Op de plekken waar jonge esdoorn wordt weggehaald, worden nieuwe bomen (zoals de haagbeuk, eik en linde) en struiken (bijvoorbeeld de kardinaalsmuts, meidoorn, hulst en sleedoorn) terug geplant. "Zo krijg je meer variatie in het bos. En de struiken zijn ook goede schuilplekken voor kleine diertjes en hun vruchten of bloemen trekken weer insecten aan.", licht Albert-Jan toe.
In de Scheveningse Bosjes zijn ook veel mooie, open plekken. Op die plekken is meer licht en daardoor groeien er verschillende struiken, kruiden en bloemen waar wilde bijen, vlinders en andere insecten op afkomen. En dat is weer goed voor de vogels. Albert-Jan: "Het bos groeit aan de randen ook flink door en hierdoor dreigen de open plekken overwoekerd door boom- en plantsoorten die het hardst groeien. Onderdeel van het bosbeheer is dus om de bosrand terug te dringen om meer ruimte en licht te creëren. Na de werkzaamheden worden ook hier weer verschillende soorten struiken terug geplant."
"Daarnaast plaatsen we op een aantal plekken in het bos takkenrillen. Dit zijn een soort natuurlijke hekjes, gemaakt van takken. Er zijn in de loop der jaren veel paadjes in het bos ontstaan naast de ‘officiële' paden. We willen de natuur de ruimte geven om zich te herstellen en vogels en andere dieren rust geven. Daarom sluiten we aantal paadjes af." Bij de werkzaamheden worden paarden gebruikt. Zij slepen op plekken waar een kraan niet kan komen, de bomen uit het bos. "Zo wordt de bosbodem zo goed mogelijk beschermd."