Jongeren leren tijdens één van de trainingen om te gaan met groepsdruk
Jongeren leren tijdens één van de trainingen om te gaan met groepsdruk (Foto: Pixabay)

Jeugdformaat biedt extra trainingen aan

Dankzij subsidie van de gemeente Den Haag kan Jeugdformaat haar activiteiten in Den Haag nog verder uitbouwen. Dit jaar zal onder andere het trainingsaanbod worden uitgebreid met extra trainingen op het gebied van weerbaarheid van jongeren.  De afgelopen jaren zag de Jeugdformaat academie de vraag naar di soort trainingen groeien.

De subsidieregeling ‘preventie en participatie jeugd’ van gemeente Den Haag is gericht op jeugdigen, ouders en opvoeders. De regeling is er om alle jeugdigen te kunnen laten opgroeien tot zelfredzame volwassenen die naar vermogen kunnen meedoen aan de samenleving. "Dat doel onderschrijven wij volledig",  zegt Femke de Groot, leidinggevende van de Jeugdformaat academie. "De Jeugdformaat academie biedt groepstrainingen en workshops om jeugdigen sterker en krachtiger te maken zodat zij op eigen kracht verder kunnen. Zo dragen wij bij aan de vaardigheidsontwikkeling en weerbaarheid van jeugdigen."

De vraag naar trainingen komt zowel vanuit scholen, wijk- en jeugdteams, gezondheidscentra, wijk- en dienstencentra en huisarts als via een individuele aanvraag van een kind of ouder. De afgelopen jaren zag de Jeugdformaat academie een groeiende vraag naar trainingen gericht op weerbaarheid. Daarom is het trainingsaanbod voor 2022 hierop aangepast. 

"We zien dat de maatschappij veel vraagt van jeugdigen. Sommigen kunnen die druk beter aan dan anderen", vertelt Femke. "Een beetje tegenwind is niet erg; het gaat er om hoe je er mee omgaat. We helpen jeugdigen en hun ouders graag verder met trainingen die zorgen voor positieve weerbaarheid en die de sociale vaardigheden vergroten."

Keuzes leren maken

Een van de trainingen op dit gebied is de Rots en Water training. Deze training kenmerkt zich door actieve, fysieke oefeningen gecombineerd met reflectiemomenten, allemaal gericht op het verbeteren van de sociale vaardigheden. Jeugdigen werken aan hun eigen leerdoelen en leren bewust keuzes te maken over het gedrag dat zij willen laten zien, bijvoorbeeld om mee te bewegen in een situatie of juist hun grens aan te geven. Het doel van deze weerbaarheidstraining is om jeugdigen te leren adequaat voor zichzelf op te komen, om te kunnen gaan met een milde vorm van groepsdruk en hun mening te geven in een groep.
Het gratis aanbod verschijnt binnenkort op de website van de Jeugdformaat academie (jeugdformaatacademie.nl) en op de social media kanalen. De aftrap van de trainingen zal in maart 2022 plaatsvinden. Het gaat om de volgende trainingen:  Rots en Water, Supergirls, Zelfcontrole, Schoolstress de baas en Weerbaarheid. Een aanzienlijk deel van het trainingsaanbod wordt gratis aangeboden.