De mus komt de laatste jaren steeds minder vaak voor in de
De mus komt de laatste jaren steeds minder vaak voor in de (Foto: Pixabay )

Vogels tellen op de stadsboerderijen

De Vogelbescherming houdt ieder jaar de nationale Vogeltelling. Met de uitkomst daarvan kunnen vogels beter beschermd en geholpen worden. Ook De Haagse stadsboerderijen doen hieraan mee. Onder andere door telmomenten op en rond het eigen terrein te organiseren. Daarnaast zijn er de komende tijd ook diverse activiteiten die iets met vogels te maken hebben. 

Zo is er op Stadsboerderij Gagelhoeve aan de Mient op 29 januari niet alleen een telmoment, maar is het die dag tussen 13.00 en 15.00 uur ook mogelijk om voerbollen voor vogels te maken. Ze worden na afloop opgehangen op het terrein van de kinderboerderij of mee naar huis genomen. 

Op de Herweijerhoeve in het Zuiderpark kunnen zowel op 29 als 30 januari vogels worden geteld. Wie wil kan tussen 10.00 en 15.00 uur komen speuren naar tuinvogels. Op het terrein van de boerderij aan de Anna Polakweg 7 zijn er die dag 25 verstopt? De vogelspeurtocht kan als vanaf 25 januari worden gedaan. In het weekend van de Nationale Vogeltelling kan worden geholpen met het tellen van de vogels. Deelname is gratis. De speurtocht is geschikt voor alle leeftijden.

Stadsboerderij Kakelhof aan de Puccinistraat in Nieuw-Waldeck combineert op 29 en 30 januari de vogeltelling met een doe-en-denk speurtocht die in het teken staat van Nederlandse vogels. Tijdstip: 10.30 en 15.30 uur. Deelname is gratis, vanaf zes jaar. Aanmelden vooraf is niet nodig.
Wie tuinvogels wil leren herkennen, kan op 29 en 30 januari op het erf van Stadsboerderij Op den Dijk aan de Bovendijk 141 tussen 10.00 en 16.00 uur een speurtocht doen over tuinvogels. Tijdens de tocht leren de deelnemers de vogels herkennen en krijgen ze leuke weetjes over verschillende vogels te horen. Zondag 30 januari is er op deze boerderij in Wateringse Veld om 14.00 uur een gezamenlijk telmoment. De deelnemers gaan samen met de beheerder op zoek gaat naar vogels op de boerderij.
Wie alleen wil vogels wil tellen kan daarvoor op 30 januari tussen 13.00 en 15.00 uur terecht op Stadsboerderij Schildershoeve aan het Teniersplantsoen, op 28, 29 en 30 januari op stadsboerderij Landzigt aan de Aristoteleslaan in Ypenburg en op 29 januari op stadsboerderij Molenweide aan de Stuwstraat 31 in Laak.
Op het erf van Stadsboerderij Woelige Stal in Transvaal kan men 30 januari tussen 14.00 en 14.30 uur samen met de boer op pad om te ontdekken welke vogels er leven.