Johan Molenkamp bracht het skatepark bij het bezoek onder de aandacht.
Johan Molenkamp bracht het skatepark bij het bezoek onder de aandacht. (Foto: Dick Muijs)

Burgemeester en raadsleden op bezoek in Leidschenveen-Ypenburg

Burgemeester Jan van Zanen bracht vrijdag 4 februari samen met Fractievertegenwoordiger Anno Fekkes (D66) en Richard de Mos (Fractievoorzitter Hart voor Den Haag/Groep de Mos) en enkele gasten een bezoek aan stadsdeel Leidschenveen/Ypenburg. Gedurende het bezoek werden een aantal speciale plekken bezocht.

Dick Muijs

Rond het middaguur werd het gezelschap op een winderig skatepark Ypenburg welkom geheten door Stadsdeeldirecteur Petra Sevinga. Zij informeerde het gezelschap over de Ling Zhi Helicopters die zijn geplaatst om de totstandkoming van het stadsdeel te markeren. Het werk is van de kunstenaar Huang Yong Ping, die in 2019 onverwachts overleed. De onthulling vond plaats in 2020. Dit kunstwerk krijgt zowel nationaal als internationaal veel aandacht en is onderdeel van de kunstroute die door het stadsdeel loopt. 

De skatebaan werd in 2021 officieel geopend en is tot stand gekomen met inbreng van de 'skaters van Ypenburg', een groep jongeren die vrijwel dagelijks op de baan aanwezig is. Op hun verzoek is de skatebaan uitgebreid met een pumptrack. De skatebaan wordt niet alleen door jongeren uit Ypenburg gebruikt, van heinde en ver komen skaters naar Ypenburg voor deze prachtige locatie. Johan Molenkamp, stadsdeelmedewerker Fysiek Domein gaf een heldere uitleg over de totstandkoming van deze unieke plek.

Vervolgens toog het gezelschap naar het Buurthuis van de toekomst De YP, een ontmoetingscentrum waar tal van activiteiten plaatsvinden georganiseerd door jeugdwerk. Namens het overkoepelend orgaan, het Bewonersplatform Ypenburg voerde haar voorzitter Walter van Krieken het woord namens de diverse bewonersorganisaties. Onder het genot van een voortreffelijke lunch werd het gezelschap uitvoerig geïnformeerd en ontstond er spontaan een levendig gesprek.

Winkeliers in Leidschenveen willen graag een weekmarkt

Na de lunch vertrok het gezelschap richting Leidschenveen. Hier kregen de gasten een rondleiding door het winkelcentrum. Dit centrum is de afgelopen jaren flink opgeknapt. Ook werken de winkeliers goed samen met Bewonersorganisatie Leidschenveen (BOL) en organiseren zij regelmatig activiteiten. De winkeliers willen er graag een weekmarkt en een oplossing voor de leegstand in het winkelcentrum. 

Leidschenveen kent één bewonersorganisatie. Naast het behartigen van belangen van haar bewoners, faciliteert en ondersteunt Bewonersorganisatie Leidschenveen (BOL) de actieve bewoners. Onlangs is men gestart met de Huiskamer Leidschenveen aan het Harriët Freezerhof. In zeven maanden tijd is de Huiskamer uitgegroeid tot hét ontmoetingspunt voor de wijk. Bewoners kunnen elkaar hier dagelijks ontmoeten, ook zijn er tal van activiteiten. Vrijwilligers vervullen de rol van gastheer en gastvrouw. Het gezelschap werd in de Huiskamer welkom geheten door stadsdeeldirecteur Petra Sevinga en de voorzitter van Bewonersorganisatie Leidschenveen, Niels Hunck, Hunck vertelde het één en ander over de organisatie. Ellen Tolhuisen informeerde de gasten over de vele activiteiten die in de Huiskamer plaatsvinden. Aan de burgemeester werd verzocht om een handtekening te zetten op een poster als openingssymbool. Dit in plaats van het doorknippen van een lintje waar het sinds de opening, zeven maanden geleden, vanwege de coronamaatregelen niet van kwam. De poster krijgt een mooie plek in de Huiskamer. Ook hier ging men onder het genot van een drankje en hapje uitvoerig met de aanwezigen in gesprek. Burgemeester Jan van Zanen bedankte iedereen na afloop voor de ontvangst in het stadsdeel en de deelname aan de diverse gesprekken.