Peter werd Haagse Held op 18 oktober 2013. Hij kreeg het certificaat voor zijn vele vrijwilligerswerk op Ypenburg
Peter werd Haagse Held op 18 oktober 2013. Hij kreeg het certificaat voor zijn vele vrijwilligerswerk op Ypenburg

Peter Aartsen, held en vrijwilliger

Vlak voor Kerstmis 2021 overleed Peter Aartsen, 76 jaar oud. Hij woonde 13 jaar op Ypenburg en genoot van de mensen om hem heen.

Hij meldde zich in 2009 als vrijwilliger bij onze historische vereniging. We zochten verhalen over Ypenburg in tijdschriften, boeken en kranten. De verhalen werden gescand en opgeslagen. Met Peters ervaring in stamboomonderzoek en zijn historische interesse was hij een welkome aanwinst. Peter was een gepensioneerde verpleegkundige en ouderenconsulent met een brede belangstelling in mensen en de wereld om hem heen.
Peter en zijn vouw Magda vonden in 2008 op Ypenburg aan de Klopsteen hun droomappartement met vrij uitzicht, dicht bij voorzieningen en winkels. Magda: "van buiten lijkt het wel Fort Knox, maar ons uitzicht op de Blauwe Loper en Delft is altijd mooi door de wisselende luchten." Peter had veel hobby's. Hij tekende met Oost-Indische inkt en zwarte stift. Zijn tekeningen zijn strak van vorm en veelal een afspiegeling van het gebeuren in de maatschappij. Tijdens de Parels van Ypenburg in 2010 exposeerde hij voor het eerst in de bibliotheek. Als freelancefotograaf maakte hij foto's van de natuur op Ypenburg en activiteiten in de wijk. Zijn foto's zijn gepubliceerd in de Eendracht en De Posthoorn. Weerman Huub Mizee van Omroep West toonde ook vaak weerfoto's van Peter. Tijdens de Parels van Ypenburg is Peter naast zijn workshops over stamboomonderzoek, geleidelijk aan ook meer foto's gaan exposeren in de bibliotheek. Peter en zijn vrouw Magda kwamen graag in de bibliotheek waar hij de huisfotograaf was. Elk jaar kreeg de bibliotheek een fotoalbum van de activiteiten van het voorgaande jaar. Eind november ging altijd zijn baard eraf. Het was weer tijd om hulp-Sinterklaas te spelen in de verzorgingshuizen waar hij als vrijwilliger was blijven werken en bij de Ypenburgse seniorensoos.
Aan de Klopsteen organiseerde hij een huurdersvereniging en werd actief als straatvertegenwoordiger in het winkelcentrum. De leefbaarheid ging hem aan het hart. Zijn zorg was vooral de overlast van jongeren, maar ook de lege winkelpanden. Hierover heeft hij in oktober vorig jaar nog gesproken met wethouder Kavita Parbhudayal op Ypenburg. Peter stelde voor de lege winkelpanden voor andere doeleinden te gebruiken, als een ontmoetingsplek of voor exposities.
Bij de historische vereniging hield Peter zich vooral bezig met het digitaliseren van luchtfoto's, artikelen uit kranten. Hij heeft de complete verzameling van luchtfoto's van de bouw van Ypenburg, die het Projectbureau Buitenplaats Ypenburg van 1997 tot aan 2009 heeft laten maken, geordend en gedigitaliseerd. Ook het krantenknipselarchief van het projectbureau, heeft Peter gedigitaliseerd. Daarnaast werden wekelijks door Peter krantenberichten over Ypenburg verzameld en op donderdagochtend in de Curtiss Corner gescand en digitaal opgeslagen. Tot op het laatste moment heeft hij zijn werkzaamheden voortgezet. Uit respect en waardering hebben wij het historische archief van Ypenburg vernoemd naar Peter. Hij verdient het om herinnerd te worden als bijzondere Ypenburgse vrijwilliger. Hij was niet alleen onze held.
Het werk van Peter wordt tijdelijk waargenomen door een andere vrijwilliger. Wie interesse heeft om mee te werken aan Peters krantenarchief kan zich bij ons aanmelden via hvby@historischypenburg.nl. Hier kunnen ook verzoeken voor informatie uit het Peters krantenarchief worden ingediend.
Onlangs bereikte ons ook het bericht dat Magda Aartsen-Verweel een maand na Peter was overleden.


Henk Kronenberg
voorzitter Historische  Vereniging Buitenplaats Ypenburg