Johan en Peter zijn trots op het resultaat.
Johan en Peter zijn trots op het resultaat. (Foto: Dick Muijs)

Ypenburg heeft er een speelparadijsje bij!

Ypenburg wordt steeds mooier, ook voor de jeugd. Speelplekken zoals op het Patrijsplantsoen in de wijk Morgenweide worden opgeknapt tot ware speelparadijsjes. 

Dick Muijs

"Medio 2021 is het plan opgevat om het Patrijsplantsoen te voorzien van nieuwe speeltoestellen en tegelijkertijd de groenvoorziening een wat fleuriger en kleurrijker uitstraling te geven", vertelt Johan Molenkamp, stadsdeelmedewerker Fysiek Domein.  Groenbeheer en speelbeheer sloegen daarop de handen ineen om dit te kunnen realiseren. 

Molenkamp: "We hebben hiervoor een beplantingsdeskundige tevens speeltuinontwerper ingehuurd, Jan Verburg, ook wel De Groene Hagenees genoemd. Hij heeft samen met de speel-en groenbeheerder, Albert Zwijnenburg, een fraai ontwerp gemaakt." 

Het ontwerp is vervolgens via Hoplr, een sociaal netwerk voor de buurt, en huis aan huis rond het Patrijsplantsoen verspreid met de mogelijkheid om hierop te reageren. Uiteindelijk is er een definitief ontwerp uitgerold. "In oktober 2021 zijn de beplantingswerkzaamheden gestart door het groenbedrijf van de gemeente Den Haag en medio december is de Firma Elbe begonnen met de aanleg van de diverse speelplekken. Begin januari 2022 is het werk hervat, de oplevering vond plaats eind januari. 

Er is gekozen voor natuurlijk spelen met Robinia hout, één van Europa’s milieuvriendelijkste houtsoorten, en een aantal nieuwe plantenvakken met kleurrijke beplanting. Voor de veiligheid van de kinderen is de ondergrond van dennenschors, dus zacht materiaal

"Het geheel heeft een mooie en natuurlijke uitstraling gekregen. Straks wanneer in het voorjaar de beplanting gaat bloeien zal het geheel een kleurrijk gezicht geven waar het voor jong en oud goed toeven is", aldus Johan Molenkamp. Ook Peter Brouwer, voorzitter wijkvereniging Morgenweide, is er erg blij mee. "We hebben er een prachtige attractie bij voor de kinderen in de wijk Morgenweide."


De Huiskamer van BOL nu ook ook officieel geopend

Al zeven maanden is de Huiskamer van Bewonersorganisatie Leidschenveen (BOL) aan de Harriët Freezerhof open voor bewoners. Van een officiële opening was het tot nu toe echter door de coronamaatregelen nog niet gekomen. Daar kwam op vrijdag 4 februari tijdens een bezoek van burgemeester Jan van Zanen aan het stadsdeel verandering in. 

Die dag gingen burgemeester Jan van Zanen en de raadsleden Richard de Mos en Anno Fekkes ook langs bij het buurthuis in Leidschenveen. Ook was stadsdeeldirecteur Petra Sevinga met enkele adviseurs van de gemeente Den Haag aanwezig. Omdat het doorknippen van een lintje na zeven maanden geen optie was, vroeg Sevinga burgemeester Jan van Zanen om zijn handtekening op een poster te zetten. De poster zal als herinnering aan het bezoek van de burgemeester een mooi plekje krijgen in de Huiskamer. 

Tijdens het bezoek was De Huiskamer goed gevuld met bewoners. Sommigen speelden biljart, anderen deden een spelletje of dronken een kopje koffie. Burgemeester Jan van Zanen werd door de voorzitter van BOL, Niels Hunck, welkom geheten. Hierna vertelde Ellen Tolhuisen van BOL, hoe De Huiskamer tot stand is gekomen en dat het een gezamenlijk project voor en door bewoners uit de wijk is. Dat dit project volledig gedragen wordt door vrijwilligers, was voor burgemeester Jan van Zanen reden om al de vrijwilligers nog extra te bedanken. De burgemeester benadrukte hoe belangrijk het is om in een wijk naar elkaar om te kijken. Daarna nam Sevinga het woord. Zij verwelkomde allen die in De huiskamer aanwezig waren en vertelde heel blij te zijn met de Huiskamer en met het bezoek van de burgemeester aan stadsdeel Leidschenveen. Hierna ging de burgemeester nog met de aanwezigen in gesprek. Lees verder over het bezoek van de burgemeester en de raadsleden aan stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg op pagina 3.

De burgemeester voelde zich zichtbaar op zijn gemak in de Huiskamer..