In de hal van de school bevindt zich een schilderijententoonstelling met uitvergrote details van het werk van Van Gogh.
In de hal van de school bevindt zich een schilderijententoonstelling met uitvergrote details van het werk van Van Gogh. (Foto: Jan van Es)

Vincent van Gogh in de klas

Op de Montessorischool Leidschenveen werken alle groepen aan een project over Vincent van Gogh. De groepen zijn 6 weken aan de slag met de technieken, het leven en het werk van Vincent van Gogh. Iedere week staat er een schilderij en een onderwerp centraal. 

De kinderen maken werkjes en tekeningen, schilderijen daarover en alle andere vakken staan ook in het teken van dit project. Zo worden de woonplaatsen van Van Gogh gezocht op de kaart van Europa. Of wordt er een rekenwerkje gemaakt naar aanleiding van de geldbedragen die er voor de schilderijen zijn betaald. Ook wordt er meer aandacht besteed aan de andere kunstenaars uit die tijd, of de namen van de kleuren en de samenhang tussen kleuren. In sommige klassen gaan kinderen aan de slag met het schrijven van brieven. Van Gogh schreef immers veel brieven aan vrienden en familie, vooral aan zijn broer Theo. 

Details

In de hal waar zich een schilderijententoonstelling bevindt met uitvergrote details van het werk van Van Gogh, gaf meester Dé Matthijssen, leerkracht Middenbouw 1, afgelopen vrijdag de kinderen de opdracht om met een boek over Van Gogh uit te zoeken welk detail bij welk schilderij hoort. Hierna gingen de leerlingen aan de slag met het tekenen van een zelfportret met behulp van een spiegeltje. Dat bleek een pittige opdracht te zijn, ondanks de uitleg van meester Dé.

Kunstprojecten

Het project over het leven en het werk van Vincent van Gogh komt niet uit de lucht vallen. De Montessorischool werkt al verschillende jaren aan schoolbrede grote kunstprojecten over bijvoorbeeld Rembrandt, Mozart, en Mondriaan & de Stijl.