De broers voor de muur waarop de plaquette prijkt met daarop enkele regels uit hun laatste single.
De broers voor de muur waarop de plaquette prijkt met daarop enkele regels uit hun laatste single. (Foto: GvdIJ)

Tekst Bolland & Bolland op muur

Het Haagse muziekduo Bolland & Bolland is door de stad Den Haag geëerd met een plaquette op een muur in het Zeeheldenkwartier. Emotioneel namen de broers een groot applaus in ontvangst bij de onthulling.

Gerard van den IJssel

Veel bekende koppen uit de Haagse muziekscene waren aanwezig bij de onthulling van de plaquette, zoals stadstroubadour Dennis Wijmer, dichter Victor R. Meijer, en mister Parkpop René Bom.  “Ik ben echt ontroerd dat onze stad Den Haag, waar we onze jeugdjaren geleefd hebben en naar school zijn gegaan, ons zo eert", zegt Ferdi Bolland (65)  

De plek voor de maquette op de hoek van de Westerbaenstraat en de Veenkade is vlakbij het huidige woonadres van Rob Bolland (66). "Ik loop hier elke dag langs als ik de hond uitlaat.” Op de plaquette staan enkele regels uit hun laatste single ‘Misschien huil ik niet hard genoeg': ‘Ik leef elke dag alsof het mijn laatste is. Er is niets meer dat ik nu mis. Alles gaat zo snel voorbij… Want opeens is het tijd. Tijd om niet meer stil te staan. Bij de dingen die zijn misgegaan. Bij elke tegenslag en traan.' 

"Zo'n huis als dit staat hier nog duizend jaar”, zegt Ferdi. "De kinderen van de kinderen van mijn kinderen gaan dit nog zien.” "Ik ben blij dat voor deze tekst is gekozen en niet een deel uit bijvoorbeeld ‘Jeanny' of ‘Rock me Amadeus”, zegt Rob. "Want al die megahits onthouden mensen toch wel. Dit liedje zou anders over een paar jaar vermoedelijk vergeten zijn.” 

Als 15- en 16-jarigen kregen de broers al een platencontract aangeboden. Behalve eigen songs, produceerden ze ook veel tracks voor andere artiesten. Bolland & Bolland verkochten wereldwijd meer dan 67 miljoen albums, goed voor meer dan 150 gouden en platina platen. Het initiatief voor de plaquette met songtekst komt van Henk Augustijn. Eerder zorgde hij voor vergelijkbare muurmonumentjes voor de Golden Earring, Harrie Jekkers, Shocking' Blue en de Tielman Brothers. "Inmiddels kan je een hele wandeling maken langs alle muurteksten.” Voor de plaquette van Bolland & Bolland kreeg Augustijn hulp van gemeenteraadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij. Die zorgde dat de benodigde vergunningen versneld werden afgegeven en dat wethouder Robert van Asten van Cultuur de songtekst kwam onthullen.

Rob Bolland is ongeneeslijk ziek en weet niet hoe lang hij nog te leven heeft. "De klok tikt. Maar ik zit nog vol plannen.” De broers werken momenteel samen aan een musical over de door hen beroemd gemaakte Oostenrijkse muzikant Falco. Daarnaast werken beiden ook aan een eigen soloalbum en wil Rob nog heel graag een theatertour doen. Ferdi licht geamuseerd: "Daar heb je vier jaar voor nodig man, dus voorlopig zijn we nog niet van je af.”